/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

ZDG: Dosarul parcărilor cu plată din Chișinău. Gamrețki a cerut 2 milioane de euro sau 26% din firmă

02 noiembrie 2017, ora 08:29

Pentru ca să-și asume „rezolvarea problemei în întregime”, inclusiv să-l convingă pe primarul general Dorin Chirtoacă, care este fostul său coleg de clasă, Igor Gamrețki i-a cerut omului de afaceri un comision unic de 2 milioane de euro sau 26% din capitalul social al firmei care avea să semneze contractul cu Primăria. Afaceristul milionar și partenerii săi din Ungaria au acceptat cea de-a doua opțiune, care imediat a și fost pusă în practică.

La 10 august 2015, în Cipru, era înregistrată o nouă companie, „Desonia Investments Ltd”, pe numele lui Eugen (Oigan) Pârciu, nepotul din Germania al lui Gamrețki. Peste 15 zile, în Austria, era fondată compania „EME Parkleitsystem GmbH”, iar o lună mai târziu, la 25 septembrie, firma cipriotă era introdusă în lista acționarilor „EME Parkleitsystem GmbH”. Gamrețki susține că nepotul său era „o persoană de încredere, bine cunoscută de Dorin Chirtoacă” și că edilul cunoștea schema de trucare a licitației, dar evită să explice direct dacă a partajat sau nu cu fostul său coleg de clasă cele 26%.

Este cert că, în urma majorării cerințelor obligatorii față de ofertanți, la concursul de implementare a proiectului parcărilor cu plată în Chișinău au depus dosare de participare doar două companii, ambele afiliate milionarului Alexandru Pincevschi. Ulterior, contractul cu „EME Parkleitsystem GmbH” a fost semnat de Nistor Grozavu în lipsa aprobării Consiliului Municipal Chișinău (CMC).

La rândul său, viceprimarul Grozavu, care contrar legii și deciziei CMC din 2 octombrie 2014, a semnat contractul cu „EME Parkleitsystem”, fără aprobarea consilierilor municipali, își motivează semnătura prin faptul că ar fi primit indicații verbale de la Dorin Chirtoacă și că la acel moment nu realiza că face o ilegalitate.
Detaliile schemei de fraudare a proiectului parcărilor cu plată se regăsesc în decizia motivată a instanței de fond în dosarul de trafic de influență pe numele lui Igor Gamrețki. Ziarul de Gardă a studiat sentința și vă prezintă detalii care nu au fost făcute până acum publice din dosarul parcărilor cu plată.

Documentul denotă că reținerea primarului general, Dorin Chirtoacă, la 25 mai, la o lună după ce CNA l-a reținut pe fostul său coleg de clasă, Igor Gamrețki, pe viceprimarul Nistor Grozavu, pe omul de afaceri Alexandru Pincevschi, pe fostul consilier municipal, Ghenadie Ivașcenco, și pe administratorii a trei firme de parking, Serghei Islentiev (PLS „Parcare”), Alexei Curti, („Sizif-L”) și Olga Andriuța (reprezentanta prin procură a „PLS Parcare”), a fost generată de declarațiile persoanelor vizate în dosar.

Ziarul de Gardă.” rel=”noopener” target=”_blank”>Citește continuarea pe Ziarul de Gardă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram