Mitropolia despre construcţia casei parohiale din spatele Catedralei Mitropolitane

Mitropolia Moldovei a declarat că în spatele Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului” din Chișinău va fi edificată  o  casă parohială care va fi destinată preoților, personalului auxiliar și enoriașilor pentru necesitățile de cult.

Potrivit Mitropoliei, o casa parohială a existat în spatele Catedralei şi până în 1969, când autorităţile din acea vreme ale Chişinăului au decis demolarea ei și amplasarea în respectivul loc a primului punct termic al reţelei de încălzire centralizată a capitalei.

Edificarea casei parohiale este o necesitate pentru instituţia de cult, pentru că în prezent Catedrala nu dispune de spaţii auxiliare. Clădirea va fi amplasată în locul Staţiei de Pompare nr. 1.

Noua construcţie va găzdui în pereții săi: un paraclis încorporat cu baptisteriu, destinat săvârșirii Ierurgiilor absolut necesare ciclului liturgic, o bibliotecă de carte ortodoxă, o veșmântărie (garderoba veșmintelor bisericești), prescurăria, depozitele pentru consumabile, o sală polivalentă destinată organizării școlii duminicale și a altor activități extra-parohiale.

De asemenea, va include o sală pentru repetiții corale pentru corurile Catedralei, atât cel format din profesioniști, cât și cel de copii, iar în demisolul clădirii vor fi amenajate încăperile auxiliare activității gospodărești.

“Tergiversarea construcției casei parohiale a servit dintotdeauna un impediment pentru buna desfășurare a activității Complexului Catedralei, atât pentru enoriași, cât și pentru clerul și angajații Catedralei, care sunt în număr de aproximativ 100 de persoane”, se arată în comunicatul Mitropoliei.

Mai mult, instituţia declară că reconstrucția casei parohiale existentă anterior în preajma Catedralei Mitropolitane este o plinire a adevărului istoric, asemenea după cum din inițiativa Bisericii și a autorităților publice locale a fost reconstruită Clopotnița Catedralei, supranumită și Clopotnița memoriei.

Pe de altă parte, activiști civici au lansat o petiție on-line prin care solicită transparentă în proiectul construcției acestei construcţii.

Mai mult, autorii solicită Consiliului Municipal Chişinău să anuleze decizia privind „Concepţia privind construcţia unui bloc auxiliar la Catedrala Mitropolitană ”Naşterea Domnului” în scuarul Catedralei” din 31 octombrie 2017 ca fiind nejustificată, neclară şi adoptată cu încălcarea procedurilor legale.

Potrivit acestora, proiectul votat de Consiliul Municipal Chişinău nu a fost supus dezbaterilor și nu au fost prezentate documentele aferente proiectului.

„Cerem Mitropoliei Moldovei, în calitate de autor şi beneficiar al acestui proiect să facă public proiectul în întregime, prin amplasarea acestuia în mediul online, cu desenele tehnice şi parametri reali ai construcţiei presupuse, cu numărul de copaci care urmează a fi defrişaţi, cu planul de amenajare şantierului şi a spaţiului public din jurul clădirii şi a căilor de acces”, mai spun autorii petiţiei.

De asemenea, în petiţie, se autorii îndeamnă SA „Termoelectrica” şi alte structuri municipale care realizează lucrări de strămutare a reţelelor din spaţiul prevăzut pentru construcţie să prezinte actele în baza cărora realizează aceste lucrări şi sursele de acoperire financiară a lucrărilor.

“Cerem organelor de resort să se autosesizeze şi să verifice legalitatea acţiunilor primarului interimar Nistor Grozavu şi altor funcţionari din primărie care au aprobat şi avizat documentaţia de proiectare sau au coordonat înstrăinarea terenului cu cod cadastral 01005190223 şi realizarea lucrărilor de strămutare a reţelelor fără existenţa unei documentaţii de proiect al construcţiei”, se mai arată în petiţie.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.