(FOTO şi VIDEO) Cum arată cel mai lung tunel din lume, circulat de maşini

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În Norvegia, e practic imposibil să mergi cu maşina dintr-un loc în altul fără să traversezi un munte sau să mergi cu feribotul. Nu e de mirare că aici se află şi cel mai lung tunel pentru maşini din lume, săpat in munte.

E o ţară cu o geografie aparte; cel mai apropiat vecin poate locui la peste un kilometru, de partea cealaltă a muntelui sau fiordului, relatează Amusing Planet. De aceea, aici se află o reţea de tuneluri ce măsoară peste 750 de kilometri.

Citeşte şi: (FOTO şi VIDEO) Tunel vechi de 2000 de ani, descoperit de arheologi; Locul era folosit pentru ritualuri sacre ale conducătorilor antici

În total, sunt peste 900 de şosele aflate în tunel. Peste 30 se află chiar sub apă.
Tunel Foto Flickr
Cel mai lung dintre tunelurile prin care circulă maşini e Laerdal. Măsurând 24,51 kilometri, acesta este cel mai lung din lume ce deserveşte automobile. În Elveţia se află cel mai lung tunel prin care circulă trenurile, lung de 57 de kilometri.
Tunel Foto Flickr (2)
Citeşte şi: (VIDEO) Cum vor nord-coreeni să invadeze Coreea de Sud; Tuneluri secrete de sute de km

Revenind la tunelul Laerdal, acesta leagă localităţile Laerdal şi Aurland, dar şi capitala, Oslo, de Bergen, al doilea oraş ca mărime din ţară.
Tunel
Decizia construirii tunelului s-a luat în 1992, acesta înglobând şoseaua europeană E16. Principala provocare de care s-au lovit inginerii a fost găsirea unei soluţii de a ţine şoferii alerţi pe această distanţă. Pentru că un drum drept ar fi fost monoton, iar şoferii şi-ar fi putut pierde concentrarea, drumul şerpuieşte uşor la anumite intervale.
Tunel Foto Flickr (3)
În plus, la fiecare şase kilometri se află o „adâncitură” ca o peşteră. Aceasta poate fi admirată din mers, o rupere binevenită în peisajul monoton, sau poate oferi loc de popas şoferilor. Serveşte şi ca loc în care maşina poate fi întoarsă, în caz de nevoie, fiind şi un loc în care cei care suferă de claustrofobie se pot reculege.

Citeşte şi: (VIDEO și FOTO) 9 cele mai impresionante tuneluri din lume
Tunel Foto Flickr (4)
O atenţie specială a fost acordată luminilor. Dacă în tunel sunt lumini albe, „peşterile”, locurile de popas, sunt luminate în albastru şi galben, dând senzaţia luminii naturale. Lumina galbenă imită răsăritul.
Tunel Foto Flickr (5)
Tunelul Laerdal, ventilat din ambele guri, este primul din lume unde aerul este tratat, dioxidul de nitrogen fiind evacuat.
Tunel Foto Flickr (6)
Citeşte şi: (VIDEO) Tunelul Iubirii din România, inclus pe lista „comorilor ascunse” din Uniunea Europeană


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...