(FOTO) Circumscripțiile uninominale pentru alegerile din 2018 au fost stabilite; 3 pentru diaspora, 2 – Transnistria, 2 – Găgăuzia şi restul repartizate pe ţară

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Națională pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente a finalizat procesul de repartizare a mandatelor de deputat pentru alegerile parlamentare din anul 2018. Astfel, membrii Comisiei au decis să repartizeze diasporei moldovenești doar 3 circumscripții, iar regiunii separatiste Transnistria – 2 circumscripţii. Astfel, pe teritoriul Republicii Moldova au fost constituite 46 de circumscripții uninominale, dintre care două au fost repartizate Unităţii Teritoriale Administrative Găgăuzia.

Comisia a decis să repartizeze două mandate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova pentru regiunea transnistreană, iar pentru diasporă vor fi acordate trei mandate la alegerile parlamentare din 2018, care urmează să fie desfășurate în baza sistemului mixt.

Astfel, raioanelor Dubăsari, Camenca, Râbnița și Grigoriopol le va fi oferită o circumscripție electorală, iar cealaltă – raionului Slobozia, orașului Tiraspol și municipiului Tighina. Propunea a fost votată de 10 din cei 18 membri ai Comisiei.

Pentru diaspora s-a decis repartizarea a trei circumscripții – una pentru teritoriile din Est ale Republicii Moldova, alta pentru cele din Vest, iar a treia pentru SUA și Canada.

Deşi în Legea cu privire la sistemul electoral mixt nu existau cote pentru Unitatea Teritorială Administrativă Găgăuzia, membrii Comisiei Naţionale pentru constituirea circumscripțiilor uninominale permanente au decis constituirea a două circumscripții pe teritoriul UTA Găgăuzia – una în jurul Comrat, iar alta în jurul orașelor Ceadîr-Lunga şi Vulcănești, în timp ce în raionul Taraclia va fi constituită o circumscripție uninominală.

Conform algoritmului, în Chişinău au fost constituite 11 circumscripții, iar în municipiul Bălţi – 2 circumscripții uninominale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...