Jens Stoltenberg vrea un parteneriat mai puternic între NATO și Coreea de Sud

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a făcut miercuri apel la o mai mare cooperare între NATO și Coreea de Sud, în contextul intensificării tensiunilor din cauza programului nuclear al Coreii de Nord, relatează DPA.

În cadrul unei întâlniri la Seul cu șefa diplomației sud-coreene Kang Kyung-Wha, Stoltenberg a spus că parteneriatul pe care îl are NATO cu Coreea de Sud este unul dintre cele mai vechi cu o țară din afara Europei, conform agenției sud-coreene de presă Yonhap.

„În contextul tensiunilor și provocărilor legate de Coreea de Nord și al multor altor lucruri, este important să ne întărim și să ne dezvoltăm parteneriatele”, a spus Stoltenberg în cadrul unei vizite de trei zile în Coreea de Sud, conform Agerpres.

La fel ca în timpul vizitei din Japonia de la începutul săptămânii, Stoltenberg a făcut apel la „răspunsuri globale” la pericolul reprezentat de programul nuclear și de rachete al Coreii de Nord, precum și la alte amenințări la nivel mondial.

„Este o mare provocare pentru Coreea de Sud, pentru că este atât de aproape. Dar este o provocare și pentru restul lumii, deoarece Coreea de Nord dezvoltă acum rachete cu rază mai lungă de acțiune, capabile să atingă atât America de Nord, cât și Europa”, a mai afirmat el.

La rândul său, Kang a spus că Seulul se bazează pe sprijinul comunității internaționale în fața „provocărilor” din partea Coreii de Nord, conform relatărilor media.

Tensiunile din regiune s-au intensificat în ultimele luni, după noi teste cu rachetă și un nou test nuclear desfășurate de Coreea de Nord.

La fel ca Japonia, Coreea de Sud își întărește sistemul de apărare antirachetă prin alianța cu SUA.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...