Politica fiscală și vamală pentru anul 2018. Modificările propuse

Mărimea scutirilor personale din venitul impozabil pentru persoanele fizice va fi majorată cu 6% în anul 2018. Modificările se conțin în politica fiscală și vamală pentru anul viitor, aprobată astăzi de către Comisia economie, buget și finanțe.

Astfel, fiecare persoană fizică va avea dreptul la o scutire personală în sumă de 11280 lei pe an, comparativ cu 10620 – în prezent. Totodată, scutirea pentru fiecare persoană întreţinută se va majora de la 2340 de lei la 2520 lei anual.

Suma scutirii personale pentru cei care au avut de suferit din cauza avariei de la Cernobâl, acțiunile de luptă pentru integritatea Republicii Moldova, de pe urma războiului, represiunilor politice și luptelor din Afganistan vor constitui 16800 lei anual față de 15840 lei în anul curent.

Cu referire la activitatea agenților economici, în premieră, politica fiscală prevede o metodologie simplificată de evidență a mijloacelor fixe. Totodată, producătorii de lapte vor avea dreptul la restituirea taxei pe valoare adăugată (TVA). Iar cota redusă a TVA de 8% se va aplica pentru energia termică produsă din biocombustibil solid, destinată instituțiilor publice.

Cota fixă de impozitare a veniturilor cetățenilor care livrează agenților economici producție agricolă se va majora de la 3% la 5%. La fel, este prevăzută majorarea accizelor pentru produsele petroliere, tutun și alcool.

Pentru prima dată va fi instituită o nouă formulă de calcul a impozitului pe avere, și anume asupra autovehiculelor a căror valoare este mai mare de 1,5 milioane de lei.

Alte modificări de ordin vamal se referă la anularea facilităților fiscale și vamale pentru magazinele de frontieră ce activează în regim duty-free, aflate pe teritoriul țării sau la intrarea în țară, măsură ce va fi aplicată începând cu 1 iulie 2018. Deținătorii de licență în domeniu, valabilă la data intrării în vigoare a legii, urmează să-și continue activitatea până la expirarea acesteia.

Politica fiscală și vamală pentru anul 2018 urmează să fie dezbătută și votată în plenul Parlamentului.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.