Trimite e-mail | Printeaza
Politic
01.11.2017

O delegație a Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a efectuat o vizită în România

Delegația Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică a Parlamentului Republicii Moldova a efectuat o vizită în România în perioada 30-31 octombrie curent. Din componența delegației au făcut parte deputații Roman Boțan, Președintele Comisiei și Eugen Carpov, Vicepreședinte. Vizita a avut loc la invitația Președintelui Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională a Camerei Deputaților, Dorel-Gheorghe Căprar.

În cadrul vizitei, delegația parlamentară de la Chișinău a avut întrevederi cu membrii Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, ai Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Parlamentul Republicii Moldova și a efectuat o vizită la Ministerul Apărării Naționale al României. De asemenea, parlamentarii s-au deplasat în localitatea Ochiuri, județul Dâmbovița, unde au luat cunoștință de activitatea Centrului de Perfecționare a Pregătirii Cadrelor Jandarmi.

Președintele Comisiei, Roman Boțan a exprimat omologului său din Camera Deputaților sincere mulțumiri pentru invitația de a efectua o vizită oficială, subliniind că aceasta este prima vizită la nivelul comisiilor parlamentare de profil din istoria relațiilor bilaterale dintre cele două state. Roman Boțan a apreciat înalt suportul pe care România îl acordă Republicii Moldova și a salutat menținerea unui dialog politic consistent la diverse niveluri în spiritul Parteneriatului strategic pentru Integrarea Europeană, reiterând interesul pentru dezvoltarea în continuare a Parteneriatului Strategic, a relaţiei privilegiate dintre statele noastre şi materializarea acestuia prin fapte concrete.

La rândul său, Dorel-Gheorghe Căprar a subliniat că Republica Moldova este o prioritate pentru România și că ajutorul pe multiple planuri acordat Republicii Moldova va continua. Președintele Comisiei de profil a Camerei Deputaților a accentuat importanța dimensiunii parlamentare a cooperării bilaterale, care oferă noi oportunități de aprofundare. Parlamentarii au făcut un schimb de opinii privind riscurile de securitate, fiind analizate evoluțiile din regiune, precum și cele din dosarul transnistrean. De asemenea, au fost discutate aspecte privind securitatea energetică. 

Roman Boțan i-a adresat lui Dorel-Gheorghe Căprar invitația de a efectua, în fruntea unei delegații parlamentare, o vizită oficială în Republica Moldova. Invitația a fost acceptată, ulterior urmând a fi convenită detaliile vizitei.

Discuția cu Președintele Comisiei comune pentru integrare europeană dintre Parlamentul României și Republicii Moldova, Bogdan-Ionel Rodeanu s-a axat cu prioritate pe tematica  europeană. Roman Boțan a apreciat înalt sprijinul pe care România îl acordă în acest sens, dovezi elocvente fiind crearea Grupului de prieteni ai Republicii Moldova în UE, promovarea intereselor țării noastre în spațiul comunitar, acordarea unor împrumuturi consistente pentru promovarea reformelor. Bogdan-Ionel Rodeanu a opinat că România va ajuta Republica Moldova să se modernizeze în continuare și să-și urmeze neabătut vocația europeană, acesta fiind un obiectiv prioritar pe agenda anului 2019, când România va prelua președinția în exercițiu a Consiliului European. Pentru o mai bună sincronizare a eforturilor și pentru eficientizarea acțiunilor comune, delegația moldovenească a propus elaborarea din timp a unei agende bilaterale, în care să se regăsească elementele principale importante pentru Republica Moldova pe care România ar urma să le promoveze în perioada președinției.

Delegația moldovenească a fost primită de Ministrul Apărării Naționale al României, Mihai-Viorel Fifor a apreciat cooperarea exemplară cu Ministerul Apărării al Republicii Moldova. Ministrul român a exprimat disponibilitatea consolidării cooperării bilaterale, inclusiv prin extinderea numărului de militari moldoveni, care vin la studii și la stagii de perfecționare în România.

Într-o ședință extinsă, parlamentarii de la Chișinău și București au făcut un schimb de experiență privind competențele și activitățile de control parlamentar a armatei, inclusiv controlul bugetar, participarea la misiunile internaționale, protecția datelor cu caracter personal ș.a., anunță Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus