Tiraspolul a semnat un protocol de colaborare cu serviciul vamal de la Moscova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autoritățile separatiste din stânga Nistrului au semnat un protocol de colaborare cu Serviciul vamal din Moscova, document care ar facilita schimbul comercial dintre regiunea transnistreană și Rusia.

Potrivit materialelor din presa transnistreană, reluate de Europa Liberă, schimbul de informații dintre Serviciul vamal rusesc și așa-zisul comitet vamal transnistrean se va efectua cu regularitate. Din partea autorităților transnistrene protocolul a fost semnat de către așa-numitul șef al vămii transnistrene Vitali Neagu, iar din partea Rusiei de adjunctul Serviciului vamal al Federației Ruse, Andrei Strukov.

Potrivit statisticii oficiale din stânga Nistrului, în primele nouă luni ale acestui an, comerțul regiunii cu Rusia ar fi crescut cu aproape 50%, cea mai mare cotă revenindu-i industriei producătoare de mașini – 34%, metalelor și producției metalurgice – 20%. Din totalul exporturilor transnistrene pe piața rusă le-au revenit câte 10% industriei alimentare, celei textile și chimice, iar industriei încălțămintei – 8%.

Cu începere din anul 2006 agenții economici din Transnistria își pot exporta produsele doar în calitate de agenți economici ai Republicii Moldova. Embargourile comerciale pe care Rusia le-a impus Moldovei în ultimul deceniu au lovit, astfel, și în producătorii din regiunea secesionistă. În această perioadă, exporturile transnistrene spre Rusia s-au diminuat de la circa 70% până la 7%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...