13:11:17 19.04.2024
Stiri

Avocații lui Usatîi consideră că procurorii ar fi încălcat mai multe prevederi legale, învinuindu-l public de comiterea tentativei de omor asupra lui Gorbunțov

Social 01.11.2017 15:40 Vizualizări848 Autor: Ziarul National
Avocații lui Usatîi consideră că procurorii ar fi încălcat mai multe prevederi legale, învinuindu-l public de comiterea tentativei de omor asupra lui Gorbunțov captură privesc.eu


Avocații lui Reanato Usatîii consideră că reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), Vitalie Busuioc și Lilian Bacalâm, ar fi încălcat flagrant mai multe prevederi legale ieri, atunci când în cadrul unei conferințe de presă l-au învinuit public pe primarul de Bălți în comiterea tentativei de omor din 2012 asupra așa-zisului „bancher negru”, Gherman Gorbunțov.

Potrivit unui comunicat de presă remis de către avocații liderului „Partidului Nostru”, procurorii au încălcat prezumția nevinovăției.

„Considerăm că procurorii PCCOCS au încălcat flagrant principiul prezumţiei nevinovăției, legalitatea procesului penal, precum și divulgarea datelor cu caracter personal. Prin informaţiile furnizate se încalcă drepturile fundamentale garantate de Constituţie şi de tratatele internaţionale la care R. Moldova este parte”, se arată în comunicatul avocaților.

Aceștia au mai adăugat că procurorii Bacalâm și Busuioc „nu au făcut altceva decât să-l condamne public” pe liderul „Partidului Nostru”: „Asta înainte ca să fie cercetate toate circumstanţele cauzei, anterior verificării tuturor versiunilor existente pe cauza penală privind tentativa de omor a lui Gherman Gorbunţov”.

În opinia apărătorilor lui Usatîi, „scopul procesului penal este de a proteja persoana, societatea şi statul de infracţiuni, precum şi protejarea persoanei şi societăţii de faptele ilegale ale persoanelor cu funcţii de răspundere în activitatea lor legată de cercetarea infracţiunilor presupuse sau săvârșite”.

„Orice persoană care a săvârşit o infracţiune să fie pedepsită potrivit vinovăţiei sale şi nicio persoană nevinovată să nu fie trasă la răspundere penală şi condamnată, fapt total ignorat de către organul procuraturii în activitatea de investigare a crimei date”, au declarat avocații.

Aceștia au mai adăugat că „acţiunile procurorilor sunt pasibile răspunderii disciplinare”: „Faptul nerespectării principiului confidenţialităţii urmăririi penale, conform căruia materialele urmăririi penale nu pot fi date publicităţii decât cu autorizaţia persoanei care efectuează urmărirea penală şi numai în măsura în care ea consideră că aceasta este posibil, afectează interesele altor persoane”, au mai adăugat aceștia.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md