Muzeu este, clădire nu-i. Cât costă edificiul în care va fi creat Muzeul victimelor deportărilor și represiunilor politice

573

Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în scopul creării Muzeului victimelor deportărilor și represiunilor politice, intenționează să achiziționeze un spațiu nelocativ cu o suprafață de 358,5 m2, situat în mun. Chișinău, str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, nr. 16. Cu o astfel de inințiativă Ministerul Culturii a venit încă în anul 2010, dar din cauza că 1/3 din edificiul de pe strada sus-menționată era privatizat, reprezentații ministerului nu au putut realiza acest proiect.

Anterior, proprietarul imobilului S.R.L. „Ledamiris” a refuzat Ministerului  să participe cu cota parte la restaurarea clădirii arhitecturale și din acest motiv Ministerul Educației, Culturii și Cercetării se află în imposibilitatea executării și implementării a Hotărârii de Guvern din 2 iulie 2010 „Cu privire la crearea Muzeului victimelor deportărilor și represiunilor politice”.

Imobilul și clădirile aferente se află într-o stare avansată de degradare, iar pentru valorificarea edificiului este nevoie de o restaurare integrală.

În prezent, compania deținătoare a edificiului se află în faliment, iar deținătorul ipotecar S.A. „Corporația de Finanțare Rurală” este în proces de vânzare a clădirii. În acest sens, reprezentații Ministerului au dreptul de a cumpăra acest spațiu nelocativ, conform art 9 al Legii privind ocrotirea monumentelor din 22.06.1993.

În anul 2017, Compania „Expert Group Consalting”,  a evaluat prețul clădirii de pe strada Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, nr. 16 în mărime de 6.125.000 de lei. Sumă care va fi achitată din bugetul Ministerului.

Clădirea, în care se plănuiește să se deschidă Muzeul victimelor deportărilor și represiunilor politice, este parte componentă a complexului de clădiri a Muzeului Național de Istorie al Moldovei (MNIM), este monument de arhitectură și istorie de categorie națională, înscris în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat.

În acest context, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în vederea realizării acestui proiect, cere susținere de la cabinetul de miniștri în scopul deblocării procesului de implementare a Hotărârii Guvernului din 2 iulie 2010.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente