Cancerul de col uterin la femei poate fi prevenit; Testul este absolut gratuit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

O nouă metodă de prevenire a cancerului de col uterin a apărut în Republica Moldova. Acest program poate fi efectuat la femeile din toată ţara prin intermediul medicului de familie, iar testul este absolut gratuit.

Programul de Scrin de col uterin se efectuează la femei cu vârstele cuprinse între 25 până la 61 de ani. Aplicarea metodei de prevenire a tumorei se face o dată la trei ani.

„Programele de scrinig, bine organizate împreună cu vaccinarea pot reduce ratele de cancer până la 90%. Acest program necesită popularizat pentru a parveni solicitări din partea femeilor. Programul este realizabil” a spus Rita Columbia, reprezentanta Fondului ONU în Republica Moldova.

În toate centrele de medicină primară vor fi colectate analizele, după care vor fi redirecționate la Institutul Mama şi Copilul din capitală, pentru diagnosticare.

„Cancerul de col uterin este a doua cea mai răspândită formă de cancer la femei. 5000 de femei au decedat în urma cancerului. Programul scrining a contribuit la perfecționarea cadrelor care reduce numărul cazurilor de cancer la femei. Anual sunt examinate aproape 200 mii de femei. Programul salvează peste 4500 de femei”, afirmă Stela Grigoraș, Ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

La nivel mondial anual 500.000 femei dezvoltă cancerul de col uterin, dintre care 250.000 decedează. În Republica Moldova în fiecare an sunt depistate peste 300 femei cu cancer de col uterin.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...