Îți faci multe griji? Învață să renunți la ele

Se întâmplă să simți îngrijorare când te gândești la viitor, la testele de mâine, la examenele de sfârșit de an școlar, la reacția părinților când le vei cere permisiunea să ieși cu prietenii/prietenele?

Pentru că e obositor, păgubos chiar, să îți faci mereu griji, folosește următoarele câteva trucruri, te vor ajuta să ții sub control grijile care se repetă.

  • Concentreaza-te pe ce se întâmplă în exterior în loc de interior

În loc să te concentrezi pe ceea ce se întâmplă în mintea ta, încearcă să-ți muți atenția către exterior, vezi ce se întâmplă în jurul tău la acel moment.

  • Identifică îngrijorarea

Analizează exact ceea ce te frământă. Dacă ți-e teamă de o notă la o lucrare pe care ai scris-o deja, nu poți decât să înveți mai mult pentru următoarea, în zadar te mai îngrijorezi pentru nota pe care urmează să o primești și lucrurile pe care nu le poți schimba.

  • Învață să spui stop

Dacă nu controlezi mintea, vei continua să te gândești la aceleași lucruri iar și iar. Gândește-te la altceva și concentrează-ți atenția pe activități mai plăcute.

  • Acceptă că nu poți controla totul

Grijile provin din faptul că nu poți controla toate lucrurile negative care se pot întâmpla. Dacă urmează să participi la un concurs cu colegii tăi de clasă, poți controla doar implicarea ta, cunoștințele tale, nu și pe cele ale colegilor tăi, oricât de multe griji îți vei face.

  • Orice problemă are o rezolvare

Orice situație care îți displace, poate fi corectată cu timpul sau pur și simplu uitată. De exemplu te poți gândi care este cel mai rău lucru care se poate întâmpla, apoi gândește-te cum o să te distrezi pe seama faptului că îți făceai atat de multe griji, pentru ceva care de fapt nu te afectează atât de mult.

Dacă ți-e dificil să faci față grijilor, poți apela la psihologii 12plus, lasă îngrijorarea ta în rubrica “ADRESEAZĂ O ÎNTREBARE”.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente