Două nave militare româneşti vor intra într-o grupare navală NATO, Fregata „Regele Ferdinand” urmând să asigure comanda operaţiunii

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Două nave militare româneşti, Fregata „Regele Ferdinand” şi dragorul maritim „Lupu Dinescu”, vor intra într-o grupare navală NATO, până la jumătatea lunii noiembrie, fregata urmând să asigure comanda acestei grupări din care vor mai face parte nave militare ale Bulgariei şi Turciei.

Forţele Navale au anunţat printr-un comunicat, că până în 14 noiembrie, dragorul maritim „Lupu Dinescu” (DM-25) participă la operaţia de supraveghere a traficului maritim din Marea Neagră, desfăşurată de gruparea navală NATO de luptă împotriva minelor marine (SNMCMG-2 – Standing NATO Maritime Group 2), în conformitate cu angajamentele pe care România şi le-a asumat faţă de Alianţa Nord-Atlantică, conform news.ro.

De asemenea, după ce va intra în Marea Neagră, Fregata „Regele Ferdinand”, care a fost prezentă în Marea Mediterană la Operaţia NATO Sea Guardian, se va integra în gruparea navală SNMCMG-2 şi va asigura comanda acestei grupări, care este alcătuită din nave militare ale Bulgariei, României şi Turciei.

În perioada 3-6 noiembrie, navele vor face o escală în portul Batumi, din Georgia, având planificate activităţi de instruire comune cu militarii georgieni, după care îşi vor continua misiunile pe mare.

„După degradarea situaţiei de securitate din vecinătatea estică a României, începând cu anul 2014, numărul exerciţiilor şi misiunilor desfăşurate de NATO în Marea Neagră a crescut semnificativ, iar Forţele Navale Române şi-au adaptat rapid programele de instruire ale militarilor şi planurilor de activităţi, în acord cu Programul de măsuri de asigurare imediată (Immediate Assurance Measures) al Alianţei Nord-Atlantice”, se arată în comunicat.

Dragorul maritim „Lupu Dinescu” (DM-25) are un echipaj alcătuit din 76 de militari şi face parte din pachetul de forţe pus la dispoziţia Alianţei de ţara noastră. Operaţiunea, desfăşurată în Marea Neagră în această perioadă, este cuprinsă în Planul de acţiune al NATO pentru creşterea nivelului de reacţie imediată (Readiness Action Plan).

Fregata „Regele Ferdinand” este comandată de comandorul Marian Ioan şi are un echipaj alcătuit din 240 de militari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...