Analist: „Nivelul de degradare din Moldova depășește situația din Ucraina”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Există mai multe similitudini între debandada din Ucraina și cea din Moldova. În ambele țări domină un regim oligarhic, care pretutindeni acționează la fel. La noi, însă, în ceea ce privește controlul asupra structurilor de stat și a presei, lucrurile au început mai demult. Respectiv, din acest motiv Moldova a degradat mai mult decât Ucraina.

Declarații în acest sens a făcut ex-reprezentantul Moldovei la Consiliu Europei și la ONU, Alexei Tulbure.

În ceea ce privește pretinsa susținere a Occidentului, Tulbure consideră că după anul 2014, odată cu furtul miliardului din sistemul bancar și lipsa progresului în investigarea lui – toate acestea în lipsa reformelor – și Europa, și SUA și-au dat seama de adevărata stare de lucruri. „Reacția nu s-a lăsat mult așteptată, finanțarea Moldovei a încetat pe mai multe planuri”, a opinat politicianul.

El a mai atenționat că, deoarece anumite personaje cunoscute din Moldova acționează într-o atmosferă de ilegalitate și iresponsabilitate de mai mult timp, lucrurile au degradat enorm.

„Occidentul ar trebui să decidă, în ce mod să ajute populația Moldovei, fără a sprijini în același timp regimul oligarhic. În plus, o victorie a socialiștilor pro-ruși la următorul scrutin este inadmisibilă pentru Occident. Iar Europa nu va trimite parașutiști, pentru a soluționa problema puterii corupte. Aceasta trebuie s-o facă opoziția”, a concluzionat politicianul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...