În cursa pentru fotoliul vacant de vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău s-a înscris un singur candidat - judecătoarea Nelea Budăi, cea care a şi ocupat această funcţie până în prezent. Membrii CSM nu au stat mult pe gânduri şi au propus-o pe ea şefului statului spre numire pentru un al doilea mandat. Judecătoarea a fost vizată anterior în mai multe scandaluri media. S-a scris că ServiciuI de Informaţii şi Securitate a suspectat-o de falsuri şi că a nedreptăţit o femeie sterilizată chirurgical din greşeala medicilor, fapt pentru care CEDO a dictat despăgubiri de 12 mii de euro. Chiar dacă oficial nu are afaceri şi trăieşte doar din salariu şi pensie, Nelea Budăi deţine o casă evaluată de experţi la peste cinci milioane de lei şi o maşină Range Rover. Nelea Budăi face parte din completul de judecată care în 2015 a menţinut decizia primei instanţe, prin care Agenţia Proprietăţii Publice a fost obligată să-i vândă lui Vladimir Plahotniuc terenul de la Moldexpo.

În afară de Nelea Budăi, vicepreşedinte al Curţii de Apel Chişinău este şi Iurie Iordan.

Totodată, Consiliul a desfăşurat un concurs pentru ocuparea posturilor vacante de judecători la Curtea de Apel Chişinău. Pentru trei locuri s-au bătut 12 candidaţi. Pentru avansare în funcţie au fost votaţi Virgiliu Buhnaci, Galina Moscalciuc şi Steliana Iorgov, toţi de la Judecătoria Chişinău.

Ziarul de Gardă a scris că Virgiliu Buhnaci ar fi unul dintre judecătorii care au legalizat o serie de tranzacţii suspecte prin care mai multe terenuri din proprietatea Primăriei Chişinău au ajuns în proprietatea privată a unor companii. Buhnaci indică în declaraţia de avere două apartamente, o casă şi două automobile Toyota.

Cât priveşte Galina Moscalciuc, ea este cea care a făcut parte din completul care l-a condamnat la 9 ani de închisoare pe fostul premier Vladimir Filat. În prezent, judecătoarea examinează dosarul afaceristului Veaceslav Platon. Anterior, Moscalciuc l-a achitat pe poliţistul Ion Perju, acuzat că i-ar fi aplicat lovitura fatală tânărului Valeriu Boboc, decedat în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. Totodată, Galina Moscalciuc a fost judecătoarea care a obligat Agenţia Proprietăţii Publice să-i vândă lui Vladimir Plahotniuc terenul de la Moldexpo, pe care sunt amplasate televiziunile sale. În cea mai recentă declaraţie de avere, Moscalciuc nu indică nici locuinţă, nici maşină.

La rândul său, Steliana Iorgov a fost vizată anterior într-o anchetă a Centrului de Investigaţii Jurnalistice despre judecătorii cu lipici la donaţii. Potrivit declaraţiei de venit pentru 2014, Iorgov deţine 11 terenuri, o casă şi câteva apartamente, pe care le-ar fi primit drept cadou de la rude. Judecătoarea a trecut bunurile imobile şi în declaraţia pentru 2015.

Printre cei care au râvnit la o avansare la Curtea de Apel Chişinău s-a numărat şi judecătorul care l-a plasat în arest preventiv pentru 30 de zile pe Andrei Brăguţă, tânărul care a murit în închisoare în condiţii suspecte. Iurie Obadă nu s-a prezentat însă la CSM şi a solicitat examinarea cererii în lipsa sa. El nu a acumulat numărul necesar de voturi pentru promovare.

Nume noi şi la Judecătoria Chişinău. Acolo, pentru cinci locuri vacante au concurat tocmai 27 de candidaţi. Au fost aleşi Cristina Cheptea, Natalia Iordachi, Arina Ialanji, Radu Grecu şi Andrei Ojoga. Printre aspiranţii de a accede în fotoliul de judecător, şi nemijlocit în unul din capitală, a fost şi Corneliu Creţu, fiul fostului judecător Gheorghe Creţu, condamnat de prima instanţă în dosarul “Pădurea Domnească”. El şi-a propus candidatura de mai multe ori în ultimii trei ani, însă niciodată nu a acumulat numărul necesar de voturi. Mai mult. A fost respins de ex-preşedintele Nicolae Timofti, care a invocat circumstanţe ce ţin de integritate şi reputaţie.

Pentru a fi numiţi oficial în funcţii, toţi cei nominalizaţi trebuie să aibă şi confirmarea din partea şefului statului. În acelaşi timp, au fost anunţate concursuri repetate pentru alte posturi, întrucât nu s-a întrunit numărul necesar de voturi pentru candidaţii înscrişi deja.