Liderul catalan Carles Puigdemont anunță că NU se întoarce în Spania, dar NU vrea azil în Belgia

Preşedintele destituit al Cataloniei Carles Puigdemont a declarat marţi, într-o conferintă de presă la Clubul Presei, la Bruxelles, că a venit în Belgia pentru a acţiona ”în libertate şi siguranţă” şi nu ca să ceară azil, adăugând că se află în capitala belgiană pentru că este capitala Europei, relatează The Associated Press.

Într-un discurs susținut la Bruxelles, liderul catalan Carles Puigdemont a infirmat zvonurile potrivit cărora ar căuta să obțină azil politic în Belgia, pentru a scăpa de acuzațiile care i se aduc în Spania.  Cu toate acestea, Puigdemont a afirmat că nu se va întoarce în Spania până când nu va primi „garanții” din partea guvernului de la Madrid.

„Nu voi apărea în față cetățenilor mei pe fondul unui val de violență, nu îmi doresc asta. Vrem să continuăm să lucrăm ca guvern”, a afirmat acesta. Întrebat cât timp va rămâne în Bruxelles, liderul catalan a declarat că acest lucru „depinde” și că nu se va întoarce în Spania până când nu va primi „garanția unui proces corect, cu separarea puterilor în stat”.

Puigdemont a anunţat că, împreună cu echipa sa, va ”continua să munceasă în pofida limitelor impuse”. El a spus că va candida în alegerile regionale anticipate convocate la 21 decembrie ”cu toată puterea” şi că naţionaliştii catalani se vor prezenta la urne.

Spania vrea ca ”noi să ne abandonăm proiectul politic, dar nu va reuşi”, a apreciat el.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.