Salariul mediu în Republica Moldova, de 10 ori mai mic decât media Uniunii Europene

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Salariul mediu anual în ţările Uniunii Europene constituie aproximativ 29,6 mii de euro. Această sumă este de circa zece ori mai mare decât salariul mediu anual din ţara noastră, unde cetăţenii primesc anual în mediu 2,9 mii de euro.

Conform datelor Biroului Naţional de statistică din Republica Moldova, în octombrie curent, salariul mediu în sectorul bugetar a fost de 4,198 lei, adică cu 13,3% mai mare decât anul precedent.

Dintre statele Uniunii Europene, cel mai mare salariu îl au cetăţenii Norvegiei – 47,6 mii de euro anual, sau de 16 ori mai mult decât primesc cetăţenii Moldovei. În Luxemburg, venitul mediu anual al unui locuitor este de 47 mii de euro, în Danemarca de 42,9 mii, în Irlanda 42 mii, iar în Marea Britanie este 41,6 mii euro.

Puţin mai mic este salariul mediu anual în Franţa – 31,7 mii de euro, în Belgia – 38,1 mii, în Italia – 29 mii şi în Spania – 23 mii.

Totodată, cele mai mici salarii medii anuale sunt în Estonia – de 7,9 mii euro, în timp ce în România acesta constituie 4,2 mii de euro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...