Modificarea Constituţiei, avizată azi de CC, depinde de Partidul Democrat. Cum vor vota cei 14 foşti deputaţi comunişti

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituțională a dat azi undă verde proiectului de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova, cel cu referire la denumirea limbii. Până acum însă proiectul a fost semnat de doar 34 de deputaţi, iar pentru modificarea Constituţiei prin Parlament sunt necesare voturile a 2/3 din deputaţi, adică 67. Astfel, în condiţiile în care PL, PLDM şi grupul PPE şi-au anunţat susţinerea modificării, iar PCRM şi PSRM nu o vor susţine, doar Partidul Democrat poate influenţa această modificare.

Actualmente, fracţiunea Partidului Liberal şi grupul Popular European au în Parlament câte zece deputaţi, iar fracţiunea Partidului Liberal Democrat din Moldova – doar cinci. Totodată, avizul înaintat Curţii Constituţionale a fost semnat de către patru deputaţi neafiliaţi – Iurie Dârda, Nicolae Olaru, Vladimir Cernat şi Atur Gurium, precum şi cinci deputaţi democraţi, toţi aleşi pe lista PLDM – Vladimir Hotineanu, Iurie Chiorescu, Nae-Simion Pleşca, Nicolae Juravschi şi Ion Balan.

Vedeţi şi: Curtea Constituțională dă undă verde pentru modificarea Constituției prin înlocuirea sintagmei „limba moldovenească” cu „limba română”

Cele 34 de voturi sunt însă insuficiente în condiţiile în care PSRM şi PCRM nu vor vota pentru introducerea sintagmei „limba română” în Constituţie. Astfel, această modificare poate fi făcută doar şi cu votul celorlalţi 36 deputaţi democraţi, 14 dintre care sunt foşti comunişti, iar cel de-al 15-lea, Lidia Lupu – aleasă pe lista PSRM.

Este de menționat că potrivit Constituției, „Parlamentul este în drept să adopte o lege cu privire la modificarea Constituţiei după cel puţin 6 luni de la data prezentării inițiativei corespunzătoare”, iar „legea se adoptă cu votul a două treimi din deputați”. Totodată, „dacă, de la prezentarea iniţiativei cu privire la modificarea Constituţiei, Parlamentul nu a adoptat timp de un an legea constituţională corespunzătoare, propunerea se consideră nulă”.

Actualmente articolul 13 al Constituției „Limba de stat, funcționarea celorlalte limbi”, prevede:

(1) Limba de stat a Republicii Moldova este limba moldovenească, funcţionând pe baza grafiei latine.
(2) Statul recunoaște și protejează dreptul la păstrarea, la dezvoltarea și la funcționarea limbii ruse și a altor limbi vorbite pe teritoriul țării.
(3) Statul facilitează studierea limbilor de circulație internațională.
(4) Modul de funcţionare a limbilor pe teritoriul Republicii Moldova se stabileşte prin lege organică.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...