(DOC) Guvernul spune NU unei noi inițiative a lui Igor Dodon

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cabinetul de miniștri ar urma să dea aviz negativ unei inițiative legislative înaintată de preşedintele Igor Dodon, care prevede reevaluarea vârstei de pensionare prin reducerea vârstei standard de pensionare la 62 de ani pentru bărbați și la 57 de ani pentru femei şi ajustarea stagiului de cotizare necesar pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.

Dodon propune reevaluarea vârstei de pensionare care a fost stabilită în cadrul reformei sistemului de pensionare adoptate la 16 decembrie 2016. Reprezentanții Guvernului spun însă că prin legea privind modificarea și completarea unor acte legislative au fost operate noi modificări importante în legislația de pensionare în vederea sporirii beneficiilor din sistemul de pensii, instituirea unei noi formule de calcul care va asigura interdependența dintre contribuțiile achitate și mărimea pensiei, valorizarea venitului asigurat utilizat la calcularea pensiilor și alte prevederi ce țin de stabilirea pensiilor.

„Enunţăm că proiectul de lege nu este în concordanţă cu principiul stabilităţii normelor juridice, preeminenţei dreptului şi al securităţii juridice. Subliniem că stabilitatea legislației constituie unul dintre elementele statului de drept. În acest sens, Comisia de la Veneția a evocat în Raportul privind statul de drept din 25-26 martie 2011 că principiul certitudinii legale este esențial pentru garantarea încrederii în statul de drept. Pentru dobândirea acestei încrederi, statul are obligația să respecte și să aplice într-o manieră previzibilă normele care au fost adoptate”, spun reprezentanţii Guvernului.

Aceștia îşi motivează avizul negativ şi prin faptul că modificarea frecventă a legilor poate fi de natură să creeze dificultăți suplimentare subiecților cărora se adresează, implicit autorităților împuternicite cu aplicarea sa, sub aspectul adaptării la procedurile noi instituite.

De asemenea, cei din Guvern spun că ţinînd cont de faptul că resursele financiare existente sunt direcționate spre realizarea angajamentelor deja asumate, proiectul nu poate fi susținut.

Proiectul de lege va fi analizat în cadrul ședinței de miercuri a Guvernului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...