Babuc: Numărul rapoartelor pe care le prezintă pedagogii la diferite instituții va fi redus cu cel puțin 30 la sută

Numărul rapoartelor pe care le prezintă pedagogii la diferite instituții va fi redus cu cel puțin 30 la sută. O spune ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. Oficialul a declarat la briefingul săptămânal după ședința PDM că ministerul a făcut o radiografie a modalității de raportare și s-a stabilit că de la pedagogi sunt cerute până la 190 de diferite documente. ”S-a stabilit că solicitanții de rapoarte sunt șapte instituții din subordinea ministerului și 16 din altele. 23 de instituții înaintează cadrului didactic solicitări de rapoarte. Un număr enorm de rapoarte este pus pe umerii managerilor, diriginților, organelor de specialitate din domeniu. Soluțiile sunt reevaluarea acestor instituții. Vom desfășura o comunicare cu cadrele didactice, împreună cu instituțiile care solicită aceste raportări. Vom elabora nomenclatorul tipurilor de rapoarte că sa ajungem la o reducere de cel puțin 30%, sper ca acest număr să fie mai mare”, a dat asigurări ministrul.

Monica Babuc a precizat că o altă problemă sesizată de profesori ține de norma de activitate a acestora. ”Fiind vorba despre 35 de ore pe care trebuie să le presteze săptămânal pedagogii. Norma didactică este stipulată la 18 ore. Exista cazuri în care pentru cele 17 ore rămase, unii manageri obligă pedagogii să rămână 7 ore în școală, chiar dacă ei ar putea să-și utilizeze acest timp mult mai bine, pentru mentorat, în altă parte decât în școală. Ministerul Educației, Culturii și Cercetării va evalua situația și va veni cu o soluție, ca să nu rămână loc pentru instalarea dictaturii de către managerii școlari. Vom veni cu o hotărâre a Guvernului care să fac regulă în această situație”, a promis Monica Babuc.

În context, a fost menționată și problema formării continue a cadrelor. Fiecare profesor are garantat dreptul la perfecționare o dată la trei ani. Până în 2010, statul își asuma plata pentru formarea cadrelor didactice, prin transferuri de la bugetul de stat. Ulterior, a fost prevăzut că fiecare instituție va rezerva 2% din bugetul său pentru astfel de activități, dar prevederea nu se respectă, din lipsă de bani, iar profesorii sunt nevoiți să plătească pentru cursuri din propriul buzunar. Monica Babuc a anunțat că situația se va schimba deja de la începutul anului viitor. ”Reieșind din numărul total al cadrelor didactice, avem nevoie de circa 17 mln lei pentru anul viitor. Ministerul Finanțelor a promis că acești bani vor fi prevăzuți în bugetul de stat, ca de la începutul noului an să avem o acoperire a costurilor pentru formarea profesorilor. Credem că este o prioritate a statului și venim cu această propunere, care a fost susținută de colegi”, a mai spus ministrul.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.