/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

În 2008, când Dodon era la ministerul Economiei, consumatorii de energie ar fi fost prejudiciați cu 15 mln de dolari

31 octombrie 2017, ora 14:14

Într-o conferință de presă la IPN, expertul Sergiu Tofilat a spus că, potrivit datelor Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, în anul 2008 furnizorii străini au livrat energie electrică în Republica Moldova în volum de 2,959 miliarde kWh, prin intermediul SA „Energocom”, subordonată Ministerului Economiei. ГПВД Укринтерэнерго din Ucraina a livrat 1 654 746 673 kWh, la un preț de la 0,036 la 0,047 $/kWh; „Energo-Partner” Kft: 1 300 253 459 kWh, la un preț de la 0,053 la 0,058 $/kWh și ЗАО Молдавская ГРЭС (regiunea transnistreană): 3 952 958 kWh, la un preț de la 0,036 la 0,047 $/kWh.

Potrivit expertului, începând cu luna mai 2008, SA „Energocom” a modificat schema contractuală de import a energiei din Ucraina. Astfel, 70% din volumul de energie electrică din sistemul energetic din Ucraina era procurat de la ГПВД Укринтерэнерго la prețul de piață (0,04 USD/kWh), în timp ce 30% din energie a început să fie procurată prin compania-intermediar „Energo-Partner” Kft la un preț majorat (0,053 USD/kWh). Începând cu luna iulie 2008 volumul livrărilor de energie prin compania-intermediar, la preț majorat, a crescut la 72-74% din totalul energiei importate din Ucraina, diferența fiind achiziționată de la ГПВД Укринтерэнерго la prețul de piață.

Sergiu Tofilat a menționat că, doar în perioada mai-decembrie 2008, consumatorii din Republica Moldova au fost prejudiciați cu peste 14,5 milioane dolari, ca urmare a procurărilor de energie prin compania-intermediar „Energo-Partner” Kft la un preț mai mare decât cel oferit de ГПВД Укринтерэнерго. Potrivit lui, dacă să calculeze ar reieși că fiecare cetățean a fost prejudiciat cu cinci dolari. Astfel, Tofilat îndeamnă cetățenii:

Dacă o să-i întâlniți pe domnul Dodon, sau pe doamna Greceanîi sau eventual pe domnul Gusev, puteți să le cereți liniștit să vă întoarcă acești cinci dolari”.

Expertul Tudor Șoitu a declarat că grupul de experți solicită ca oamenii legii să examineze toate argumentele și probele prezentate, precum și circumstanțele expuse și să dispună începerea urmării penale pe acest fapt. Experții solicită aprecierea juridică a acțiunilor și inacțiunilor din partea persoanelor responsabile printre care premierul de atunci Zinaida Greceanîi, ministrul economiei Igor Dodon și Alexandru Gusev, director general al SA „Energocom”, toți trei membri ai delegației Republicii Moldova pentru deplasare la Kiev, în perioada 21-22 aprilie 2008, în vederea purtării negocierilor asupra subiectului furnizării energiei electrice.

Expertul în energetică Victor Parlicov a menționat că în ceea ce ține de procurarea energiei dintotdeauna a existat o practică de a purta negocieri în privința contractului de achiziționare după ușile închise, în lipsa unui proces transparent și fără a respecta condiții minime de concurență loială. Potrivit expertului, anul acesta pentru prima dată, la insistența societății civile și a organizațiilor internaționale, a fost organizat un tender, în condiții cât de cât transparente. Ca rezultat, la sfârșitul lunii martie, a semnat contractul cu DTEK „Traiding” din Ucraina. Însă după o lună, ignorând și sfidând orice transparență și fără a ține cont de sugestiile partenerilor externi vizavi de asigurarea procesului decizional, se anunță direct pe site despre semnarea unui nou contract cu furnizorul din regiunea transnistreană ЗАО „Молдавская ГРЭС”. În opinia sa, acest fapt înseamnă că fiecare consumator face o contribuție pentru finanțarea regimului separatist, procurând de la ei energie.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram