23:47:01 25.04.2024
Stiri

Monica Babuc: „218 școli au fost ÎNCHISE, iar 303 reorganizate. Ne-am convins că au fost unele acțiuni pripite și chiar greșite”

Social 31.10.2017 14:21 Vizualizări2120 Autor: Ziarul National
Monica Babuc: „218 școli au fost ÎNCHISE, iar 303 reorganizate. Ne-am convins că au fost unele acțiuni pripite și chiar greșite” privesc.eu


Ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, a anunțat astăzi despre elaborarea a patru grupuri de indicatori în baza cărora va fi efectuată evaluarea privind procesul de optimizare a şcolilor din R. Moldova.

Potrivit Monicăi Babuc, în cadrul ședinței săptămânale de astăzi a PD s-a vorbit despre modul în care s-a operat procesul de optimizare a școlilor, despre reevaluarea şi modernizarea programelor şcolare, precum și despre formarea continuă a cadrelor didactice.

„După prima evaluare efectuată de ministerul Educaţiei, în perioada 2010-2017, în R. Moldova au fost închise 218 şcoli şi reorganizate 303 instituţii de învăţământ. Premisele care au dus la această reformă necesară au fost numărul mic de elevi, o bază material insuficientă, precum și lipsa cadrelor didactice pentru localităţile unde au avut loc reorganizări. Totodată, ne-am convins că în acest proces au fost comise unele acţiuni pripite şi chiar acţiuni care pot fi etalate ca şi greşite. În acest context, am iniţiat un dialog cu autorităţile publice locale pentru a evalua procesul de optimizare a şcolilor. Pentru acest lucru, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a elaborat patru grupuri de indicatori în baza cărora va fi efectuată această evaluare”, a menţionat ministra Monica Babuc.

În același context, Monica Babuc a venit cu precizări privind modul de evaluare a procesului de optimizare a şcolilor.

„Astfel, primul grup de indicatori va viza impactul economic al procesului de optimizare. Urmează să vedem care au fost avantajele economice și dacă acestea au existat. Vom vedea dacă resursele economisite au mers pentru întreţinerea sau îmbunătăţirea sistemului educaţiei. Al doilea şi al treilea grup se referă la impactul asupra factorului uman, în special asupra elevilor şi a cadrelor didactice. Vom vedea dacă elevii și cadrele didactice s-au adaptat noilor condiţii, care sunt viziunile părinţilor privind transportarea elevilor la alte școli, cum se alimentează aceşti copii. Vrem să vedem şi care sunt condiţiile pedagogilor în urma acestui proces de optimizare, condiţiile de muncă, de transportare. Al patrulea grup de indicatori vrea să stabilească care a fost impactul închiderii şcolilor asupra localităţilor în care acest proces s-a produs. În baza acestor evaluări, care vor fi făcute până la 1 februarie 2018, vom elabora o strategie de redimensionare a reţelei de instituţii de educaţie, astfel încât pentru noul an şcolar să avem o viziune clară despre cum trebuie să evolueze procesul de optimizare a şcolilor din R. Moldova”, a explicat ministrul Educaţiei, Culturii şi Cercetării.

De asemenea, Monica Babauc a subliniat că Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării îşi propune elaborarea unor proiecte de modificare a Codului Educaţiei cu privire la implicarea ministerului în procesul de luare a deciziilor privind reorganizarea reţelei instituţiilor de învăţământ.

În cadrul aceluiași briefing, ministra Babuc a precizat că va fi revăzută şi curricula şcolară, care în prezent este foarte încărcată. „Nu e vorba de faptul că inițiativa vine să facă mai facilă sarcina elevilor. E vorba de o reactualizare și adaptarea curriculei la realitățile zilei de astăzi. Această reactualizare va contribui ca elevii să aibă cunoștințele necesare la finalizarea studiilor. La reactualizarea curriculei vor lucra 500 de persoane. Vor fi reactualizate și testele la BAC”, a mai adăugat sursa citată.

De menționat că aceste modificări inițiate de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării vin după ce acum două săptămâni liderul PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat că este instituit „un moratoriu pe subiectul închiderii de școli în R. Moldova”.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md