18:40:23 25.04.2024
Stiri

CALCULELE experților // ȚEAPA de 15 milioane de dolari, dată de Dodon și Greceanîi cetățenilor R. Moldova: „A fost semnat un contract avantajos”

Anticorupție 31.10.2017 14:50 Vizualizări4081 Autor: Ziarul National
CALCULELE experților // ȚEAPA de 15 milioane de dolari, dată de Dodon și Greceanîi cetățenilor R. Moldova: „A fost semnat un contract avantajos”


Mai mulți experți din domeniul energetic au anunțat astăzi că vor depune o solicitare la Procuratura Generală pentru a iniția un dosar penal pe numele președintelui Igor Dodon și șefei socialiștilor, Zianida Greceanîi, pentru că ar fi prejudiciat cetățenii R. Moldova cu aproape 15 milioane de dolari.

Sergiu Tofilat a declarat, astăzi, într-o conferință de presă, că această cifră reiese din informațiile oficiale prezentate de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică și vizează anul 2008, când Greceanîi conducea Guvernul, iar Dodon era ministru al Economiei.

Mai exact, în aprilie 2008, Greceanîi a semnat o dispoziție prin care îl împuternicea pe Dodon să meargă la Kiev să semneze un contract de livrare a energiei electrice pentru consumatorii din R. Moldova. Astfel, în mai 2008, R. Moldova cumpăra energie electrică de la doi furnizori - ГПВД Укринтерэнерго din Ucraina și Молдавская ГРЭС din regiunea transnistreană, cu 3,9 cenți pentru un kilowatt.

Totuși, la puțin timp în schemă a apărut o firmă-căpușă din Ungaria, „Energo-Partner” Kft, care la început livra 30 la sută din energia electrică la preț de 5,3 cenți per kilowatt, iar în iulie același an livra deja 72% din volumul total de energie electrică. Mai mult, această companie a majorat prețul în luna octombrie 2008 la 5,8 cenți pentru un kilowatt.

Sergiu Tofilat susține că, astfel, cetățenii R. Moldova au plătit cu aproape 15 milioane de dolari mai mult pentru energia electrică în perioada mai-decembrie 2008, decât ar fi cumpărat direct de la furnizorul din Ucraina, bani care ar fi ajuns în anumite buzunare: „Să clarifice organele de achetă în ce buzunare au ajuns banii”.

Anterior, Igor Dodon a recunoscut într-o emisiune tv că a semnat „personal” acest contract păgubos, afirmând că acesta a funcționat „2-3 ani” și ar fi fost unul „avantajos”.

Experții solicită procurorilor să le spună cine a fost beneficiarul acestei scheme din domeniul energetic.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md