Polițiștii de frontieră învață de la ofițerii FBI și NSDD să prindă traficanții de substanțe radioactive

Angajații Poliției de Frontieră, alături de reprezențanții instituțiilor de forță din R. Moldova, vor fi mai abili și mai bine pregătiți în detectarea surselor radioactive și tehnicile de investigare ale acestora. Două echipe FBI și NSDD au venit la Chișinău să împartă din experiență și bune practici din domeniu, dar și să antreneze specialiștii de profil, în cadrul unui program intensiv de cinci zile.

Cursul de instruire se desfășoară în incinta Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, fiind o premieră pentru R. Moldova când sunt implicați 15 ofițeri din cadrul Biroul Federal de Investigații (FBI) și Agenția Energetică SUA (NSDD).

Acest curs este binevenit din considerentul prezenței a riscurilor sporite care atentează la securitatea frontierei de stat, iar echipamentul și tehnica specială de ultimă generație, utilizată la ziua de astăzi, va aduce o valoare adăugată eforturilor conjugate ale autorităților responsabile de prevenirea și combaterea criminalității transfrontaliere.

Primele trei zile, participanții vor urma un curs teoretic, ca spre finalul săptămânii să fie antrenați într-un Table Toops – exercitiu de amploare privind depistarea substantelelor radioactive si nucleare.

Şeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea a apreciat relațiile de cooperare cu Guvernul SUA în ceea ce privește suportul oferit prin intermediul proiectelor și programelor de asistență financiară pentru asigurarea securității frontierei de stat.

”Activitatea dată impulsionează și fortifică conlucrarea dintre instituțiile de drept naționale în lupta cu traficul ilicit cu substanțele radioactive și nucleare. Experiența americană în domeniu este un exemplu elocvent de combatere a acestui flagel infracțional, iar contrapunerea tehnicilor de investigație cu cele aplicate în R. Moldova, cu certitudine vor urma rezultatele așteptate.” a menţionat Veaceslav Garștea.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.