Opinie: Referendumul din 19 noiembrie trebuie să aibă loc. E necesar pentru a scoate Primăria de sub controlul lui Plahotniuc

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Indiferent care va fi rezultatul referendumului din 19 noiembrie privind revocarea din funcţie a primarului general al capitalei Dorin Chirtoacă, la 20 noiembrie, „electoratul de centru-dreapta, pro-european, care domiciliază în Chişinău, va înţelege că şi-a luat o ţeapă, aşa cum nu a luat demult”, iar cel care „i-a jucat” şi de această dată „pe degete” este nimeni altul decât preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. Cel puţin aceasta este concluzia autorului unui comentariu plasat pe portalul curentul.md, potrivit căruia, „referendumul din 19 noiembrie e necesar pentru a scoate Primăria de sub controlul liderului PD”.

Potrivit autorului, indiferent ce s-ar spune despre el, liderul PD, Vlad Plahotniuc, este „cel mai abil jucător politic din toţi acei care există în Republica Moldova”. „Nu sunt votantul PD şi nici admiratorul actualei guvernări”, dar, totodată, „nu pot să nu apreciez (din punct de vedere profesionist) modul în care liderul democraţilor reuşeşte de fiecare dată să-şi impună interesul”, susţine autorul.

Astfel, analizând situaţia legată de referendumul din capitală şi, punând lucrurile cap la cap, autorul constată că „Vlad Plahotniuc i-a jucat abil pe degete pe toţi – începând de la socialişti şi terminând cu Dorin Chirtoacă, Mihai Ghimpu, Maia Sandu, Andrei Năstase etc”. „Nu ştiu ce e în capul liderilor partidelor pro-europene, care cheamă lumea să boicoteze referendumul. Dacă ar fi analizat situaţia mai profund, aceştia trebuiau să facă abstracţie de faptul că referendumul e iniţiat de socialişti. Nu e exclus că Vlad Plahotniuc a mizat anume pe fobia lor faţă de socialişti, pe această frică aproape animalică a unor lideri de partide şi simpli cetăţeni faţă de „mâna Moscovei”. Admit că undeva este şi interesul Moscovei, dar, cu siguranţă, pericolul cel mare din acest punct de vedere nu-l reprezintă referendumul din 19 noiembrie”, se arată în articol.

În aceste condiţii, autorul susţine că „referendumul din 19 noiembrie trebuie să aibă loc” şi „nu trebuie boicotat, pentru că aceasta ar însemna practic să ne dăm consimţământul pentru condamnarea ulterioară a lui Dorin Chirtoacă şi pentru rămânerea Primăriei în continuare la cheremul lui Vlad Plahotniuc”.

„Referendumul din 19 noiembrie e necesar pentru a scoate Primăria de sub controlul liderului PD, pentru că, după referendum, vor avea loc alegeri anticipate (dacă aceasta, desigur, va reuşi). Iar în alegeri deja va trebui să ne mobilizăm pentru a promova în funcţie un primar de centru-dreapta cu viziuni pro-europene (indiferent că va fi de la PL, PAS, PDA etc.). Atunci, în alegeri poate că şi va exista pericolul numit în popor „mâna Moscovei”. Dar până atunci avem de a face cu un pericol mult mai mare şi acesta este rămânerea Primăriei capitalei sub controlul lui Vlad Plahotniuc”, se mai arată în articol.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...