Evaluarea procesului de optimizare a şcolilor, anunţată de Plahotniuc, e ca şi gata. Dar va dura exact până în ajunul alegerilor parlamentare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În spiritul anunţului de acum două săptămâni privind un aşa-numit „moratoriu” asupra procesului de închidere a şcolilor, făcut de preşedintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării a elaborat patru „grupuri de indicatori” în baza căruia va demara procesul de evaluare a optimizării şcolilor. Altfel spus, potrivit ministrului Monica Babuc, Ministerul îşi doreşte să afle care a fost impactul economic asupra procesului de reorganizare a şcolilor, care a fost impactul asupra elevilor şi profesorilor, precum şi care a fost impactul asupra localităţilor în care anterior au fost închise şcolile. Acest lucru însă nu se va produce mai degrabă de 1 septembrie 2018.

„În baza acestor evaluări, Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării va finaliza o perioadă de evaluare până la 1 februarie 2018, pentru a stabili şi a elabora o strategie de redimensionare a reţelei de instituţii de educaţie, astfel încât pentru un an nou şi şcolar, dar şi calendaristic, să avem o viziune clară asupra modului cum trebuie să evolueze procesul de optimizare a şcolilor de la noi”, a menţionat ministrul Educaţiei, Monica Babuc, în cadrul briefingului organizat după şedinţa săptămânală a Partidului Democrat.

Ea a mai precizat că pe măsură ce acest proces va fi finalizat, Ministerul va veni să comunice societăţii despre ceea ce face şi despre realizările şi perspectivele în continuare a procesului de optimizare în şcoli. „Vreau să subliniez că nu renegăm reforma care a fost necesară, reieşind şi din condiţiile demogfrafice ale Republicii Moldova, dar vorbim acum de corectarea unor greşeli şi despre faptul că ne dorim să nu mai fie admise în ulterioarele noastre activităţi cu atât mai mult cu cât ne dorim ca şi comunităţile, şi cadrele didactice şi elevii să fie în satisfăcuţi de modul în care decurg reformele în educaţie”, a mai spus Monica Babuc.

În altă ordine de idei, aceasta a mai menţionat că Ministerul va demara discuţii privind adaptarea la realităţile zilei „în ţară şi în lume” a curiculei şcolare, în acest sens fiind deja create 30 de grupuri de lucru, cu un total de 500 de membri, care evaluează curicula, iar în noiembrie vor fi organizate discuţii în nord, sud, centru şi UTA Găgăuzia, cu privire la aprobarea unui concept de modernizare a curiculei naţionale care va fi prezentat spre aprobare în decembrie 2017.

La fel, a fost luată decizia prin care statul îşi va asuma plăţile pentru achitarea cursurilor de formare continuă a cadrelor didactice, în acest sens, urmând ca în bugetul de stat pentru 2018 să fie incluse costuri în valoare totală de 17 milioane de lei. În ceea ce ţine de debirocratizarea muncii pedagogilor, potrivit lui Babuc, numărul de rapoarte pe care va trebui să îl facă profesorii urmează a fi redus cu cel puţin 30%.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...