Un om acuzat că ar fi plănuit asasinarea lui Putin a fost rănit, iar soția sa ucisă într-un atac armat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Soția ucraineancă a unui cecen acuzat de Rusia că a complotat pentru uciderea președintelui Vladimir Putin a fost împușcată mortal, luni, în afara Kievului, într-un atac în care a fost rănit și soțul său, au precizat oficiali din ministerul ucrainean de Interne, citați de Reuters, notează Agerpres.

Amina Okuieva și Adam Osmaiev se aflau într-o mașină când asupra lor s-a tras din tufișurile de lângă o cale ferată de la periferia capitalei ucrainene, au arătat, în postări separate pe Facebook, consilierii din ministerul de Interne, Anton Gerașcenko și Zorian Șkiriak.

Atacul a avut loc la puțin timp după ce joi, într-o explozie a unui vehicul în Kiev, au fost uciși doi oameni și alți trei răniți, inclusiv Ihor Mosiciuc, un membru al Partidului Radical de opoziție.

Okuieva a avut legături cu Mosiciuc, în trecut ea colaborând cu acesta dintr-o poziție de consilier.

„În urma rănilor pe care le-a suferit, Amina a murit. Adam Osmaiev a fost rănit, dar va trăi. Tocmai am vorbit cu el la telefon”, a spus Gerașcenko.

Incidentul de luni este a doua tentativă din acest an de a-l suprima pe Osmaiev, originar din Cecenia. În iunie, el a supraviețuit atacului unui bărbat, care a fost împușcat și rănit de Okuieva.

Gerașcenko și Șkiriak nu au sugerat un motiv pentru ultimul incident.

Pe 3 iunie în acest an, poliția din capitala Ucrainei, citată de AFP, a făcut cunoscut că Adam Osmaiev, 36 de ani, a fost împușcat în piept și a fost internat în stare stabilă.

Potrivit forțelor de ordine, Adam Osmaiev și soția sa, Amina Okuieva, au mers în centrul orașului Kiev pentru a acorda un interviu unui bărbat care s-a prezentat ca ziarist francez angajat al cotidianului Le Monde.

El ar fi spus că se numește Alex Werner (sau Verner), potrivit anchetatorilor ucraineni citați de Le Monde.

Publicația a precizat că nu are angajat „niciun Alex Werner (sau Verner)” și a condamnat „ferm orice uzurpare a identității jurnaliștilor săi sau a numelui său, indiferent de scop”.

După ce grupul a urcat într-o mașină, individul a scos un pistol și a deschis focul asupra lui Adam Osmaiev. Soția comandantului cecen a ripostat cu propria armă, rănindu-l pe agresor. Acesta a fost, de asemenea, internat în spital.

Poliția a informat că atacatorul avea un pașaport ucrainean pe numele Aleksandr Dakar.

Această tentativă de asasinat a fost „pregătită înainte de un ucigaș care a fost trimis în Ucraina de serviciile speciale ruse”, a scris pe Facebook Anton Gherașcenko, consilier al ministrului de interne.

Adam Osmaiev a petrecut câțiva ani într-o închisoare din Ucraina după ce a fost acuzat în 2012 că a vrut să îl asasineze pe Vladimir Putin. Al doilea suspect, cetățeanul kazah Ilia Pianzin,a fost extrădat în Rusia și condamnat la zece ani de închisoare.

Osmaiev a fost arestat la Odesa, în sudul Ucrainei, și și-a recunoscut vina, înainte de a își retrage declarațiile care i-ar fi fost smulse sub tortură, după cum a afirmat. El a stat închis aproape trei ani, dar a fost condamnat numai pentru deținere ilegală de explozivi, fără să fie extrădat în Rusia.

Pus în libertate la scurt timp după mișcarea proeuropeană de la Kiev din 2014, Adam Osmaiev s-a alăturat ulterior unui batalion de voluntari care luptă împotriva insurecției separatiste proruse din estul țării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...