Din 2018, taxele pentru formarea continuă a profesorilor ar putea fi achitate din bugetul de stat

monica

În briefingul săptămânal al PD, ministra Educației, Monica Babuc, a vorbit despre procesul de optimizare a școlilor. Conform ministrei, el a început prea rapid fără a fi cercetate toate aspectele pozitive și negative ale acestuia.

Pentru a găsi o alternativă și a împiedica închiderea școlilor, Ministerul Educației, Culturii și Cercetării a elaborat patru grupuri de indicatori în baza cărora va fi evaluat procesului de optimizare a instituților de învățământ:

# Care sunt avantajele economice în urma reorganizăzii instituților de învățământ, iar, dacă în urma închiderii școlilor s-au obținut economii, unde au fost redirecționați acești bani;

# Se va studia care a fost impactul asupra factorului uman, adică ce efecte a adus închiderea școlilor asupra personalului și copiilor care au fost nevoiți să meargă în alte instituții;

# Ultimul aspect studiat va fi impactul închiderii școlilor asupra localităților.

„Până la 1 februarie 2018, Ministerul Educației va elabora o strategie concretă care ne va permite să avem o viziune clară cum trebuie să aibă loc procesul de optimizare a școlilor. Pe măsură ce vom analiza măsurile de evaluare a procesului de optimizare vom ști exact ce greșeli nu trebuie repetate, astfel încât cadrele didactice să fie satisfăcute de reformele care se petrec în acest domeniu”, a declarat ministra Educației, Monica Babuc.

Ministerul își mai propune să modifice curriculumul școlar, astfel încât acesta să fie adaptat cerințelor. „Este vorba de actualizarea curriculei naționale la realitățile de astăzi, ca o dată ce elevii absolvesc școlile să dețină cunoștințele necesare următoarelor trepte de studii”, a menționat Babuc.

În acest sens, vor fi create 50 de grupe care se vor ocupa de elaborarea acestei curricule, inclusiv și a testelor de BAC.

Despre taxele pe care trebuie cadrele didactice trebuie să le achite când merg la cursuri de formare continuă, s-a propus ca acestea să fie achitate din bugetul de stat. „Avem nevoie de 17 milioane de lei în bugetul de stat pentru 2018 ca să putem acoperi aceste taxe. Fiecare cadru didactic are dreptul la formare continuă, este de datoria statului să aibă cadre didactice bine pregătite și la curent cu tot ceea ce este nou”, a mai spus ministra.

Privind numărul mare de rapoarte pe care trebuie să le dea profesorii și managerii instituților de învățământ s-a propus ca acestea să fie reduse cu 30 la sută. „În urma studierii acestui subiect am constat că o școală trebuie să dea 190 de rapoarte, însă doar 7 sunt destinate Ministerului Educației, celelalte merg la diferite instituții locale sau publice. Vom discuta cu aceste instituții ca să reducem acest număr”, a declarat Monica Babuc.

Elena Plămădeală

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente