„Zilnic primesc zeci de apeluri de la agricultorii noştri. Ceea ce se întâmplă pe piaţa de comercializarea florii-soarelui este o mare bătaie de joc faţă de fermieri. Preţul de achiziţie în nordul ţării nu depăşeşte 5400 de lei pentru o tonă. Dacă vom analiza politica de preţuri în Ucraina, vom vedea că preţul de comercializare în ţara vecină variază între 10000 şi 10500 hrivne per tonă. După recalcul în valuta naţională, putem constata că produsul agricol  este vândut cu 6400 - 6700 de lei pentru o tonă”, a declarat Alexandru Slusari, fostul preşedinte al Asociaţiei UniAgroProtect.

Astfel, Alexandru Slusari spune că agricultorii din Republica Moldova pierd minimum un leu la fiecare kilogram comercializat fără nicio justificare.

„Evident că în ţara vecină există o concurenţă reală pe piaţa produselor agricole. La noi, din cauza acordurilor de cartel între un grup îngust de intermediari, mulţi fermieri riscă să falimenteze sau să rămână fără surse de dezvoltare. Costurile resurselor necesare producerii au rămas practic neschimbate, deşi dolarul s-a devalorizat faţă de moneda naţională cu aproape 15%. Totodată, preţurile la producţia agricolă la culturile de câmp s-au micşorat anul curent cu aproximativ 10%”, a adăugat Alexandru Slusari.