Delegaţia de experţi a Comisiei de la Veneţia se află în Ucraina în zilele de 31 octombrie şi 1 noiembrie pentru a examina situaţia creată după adoptarea noii Legi a educaţiei. Potrivit reprezentanţilor minorităţilor din Ucraina, art.7 al acestei legi îngrădeşte substanţial dreptul la studiu în limba maternă.

Potrivit BucPress, în conformitate cu art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educaţie din Ucraina se desfăşoară doar în limba de stat (ucraineana), iar materiile care se predau în prezent în şcoli în limba română urmează să fie predate în limba ucraineană. 

Recent, reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina au adresat o scrisoare lui Gianni Buquicchio, preşedintele Comisiei de la Veneţia, în care au cerut să fie examinate prevederile art.7 din noua Lege a educaţiei pentru a se vedea dacă acestea sunt conforme cu angajamentele Ucrainei asumate faţă de Consiliul Europei privind garantarea dreptului minorităţilor naţionale şi lingvistice la instruire şi învăţământ în limba maternă. 

Potrivit unui comunicat de presă al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, această asociaţie a făcut mai multe demersuri către ministerele de resort ale Ucrainei pentru ca reprezentanţii săi să poată participa la întâlnirea cu delegaţia Comisiei de la Veneţia miercuri.