Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (doc) Decizie importantă pentru Dedeman…

(doc) Decizie importantă pentru Dedeman la ședința de astăzi CMC

Proiectul investițional al rețelei românești retail „Dedeman” privind deschiderea la Chișinău a unui centru comercial are șanse de a fi implementat. Compania ar putea să-și revizuiască decizia de a se retrage de pe piața din R. Moldova, după ce pe ordinea de zi a ședinței extraordinare a Consiliului Municipal Chișinău (CMC) din 31 octombrie a fost introdus un punct care prevede modificarea codului de reglementare urbanistică a terenurilor pe care urma să fie construit centrul comercial. Andrei Bivol, avocatul companiei S.A. „Piele”, entitate care deține terenurile respective, susține că „aprobarea acestei modificări prin votul CMC va debloca situația actuală, iar investitorul va putea proiecta obiectivul respectiv”. Ședința CMC începe la ora 10.00. Subiectul este al treilea pe ordinea de zi

Mai bine de opt luni, proiectul investițional a rămas blocat la nivelul Comisiei municipale de specialitate pentru construcţii, arhitectură şi relaţii funciare, după ce la ședința din 17 februarie 2017 doi consilieri liberali s-au abținut, respectiv, proiectul nu a acumulat voturile suficiente pentru a trece la următoarea etapă și a fi introdus pe ordinea de zi a CMC.

La 20 octombrie, invocând „barierele administrative, birocraţia excesivă şi lipsa unei certitudini în privinţa deciziei autorităţilor locale”, compania a anunțat că demarează procedura de retragere definitivă din proiectul investiţional destinat R. Moldova.

După pronunțarea acestor critici, sprijin politic investitorilor străini au promis că vor acorda, atât președintele Parlamentului, Andrian Candu, cât și premierul Pavel Filip. La câteva zile de la aceste declarații, Proiectul de decizie cu privire la modificarea codului de reglementare urbanistică al terenurilor de pământ din str. Ismail, 99 figurează deja pe Ordinea de zi a CMC, lucru care nu s-a întâmplat timp de opt luni. Mai mult, anexat la Proiectul de decizie care urmează a fi supus astăzi votului este și Avizul pozitiv Comisiei pentru construcţii, arhitectură şi relaţii funciare. În document se precizează că membri Comisie sunt de acord cu schimbarea destinației terenurilor, din „zonă comercială cu funcțiuni de receere” în zonă comercială „de servicii generale”, cu condiția că „beneficiarul va contribui la construcția căii de acces la intersecția străzilor Ismail și Calea Basarabiei”. Pe actul Comisiei nu este indicată data ședinței în care a fost luată o decizie pozitivă în favoarea proiectului Dedeman.

„Dedeman” este cea mai mare companie de retail cu materiale de construcţii şi pentru amenajări interioare din România şi are peste zece mii de angajaţi. Compania şi-a anunţat intenţia de a veni pe piaţa R. Moldova în 2014, iar exact peste un an, în august 2015, a încheiat un contract cu SA „Piele”, în scopul construirii unui complex comercial pe terenurile deţinute de aceasta. Potrivit proiectului, cele peste 50 de clădiri ale fostei fabrici de piele urmează a fi demolate, iar întreaga zonă va fi reamenajată prin construcția unui centru comercial cu 460 locuri de parcare pentru clienți și 50 locuri de parcare pentru angajați și spații verzi. Valoarea planificată a investiției este de 20 milioane euro, iar numărul de locuri de muncă directe – de 200 angajați.

Citiți și