Saakașvili: Plahotniuc este un exemplu pentru Poroșenko. Ambii tind să deţină tot controlul media şi asupra structurilor de stat

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, este un exemplu pentru președintele ucrainean, Petro Poroșenko, care, la fel cum a făcut oligarhul moldovean, dorește să concentreze în mâinile sale controlul asupra puterii, mass-media, afacerilor, dar și „asupra creierilor conaționalilor săi”. Cel puțin asta consideră fostul președinte georgian Mihail Saalașvili, potrivit căruia „oligarhii sunt la fel peste tot în lume” și „mereu se înțeleg între ei”.

Declarat un politician antioligarhic în Ucraina, fostul președinte georgian și fost guvernator al regiunii Odesa, a menționat în cadrul unui interviu prin skype, oferit jurnalistei Natalia Morari, pentru emisiunea „Politica” de la TV8, Mihail Saakașvili a menționat că el luptă „cu toți oligarhii din întreg spațiul ex-sovietic”, iar „pentru mine nu contează dacă acel oligarh are numele Plahotniuc, Ivanișvili, Ahmetov”, ultimii doi fiind un oligarh georgian și unul ucrainean.

„Poroșenko a prietenit cu Plahotniuc. Acum Poroșenko s-a împrietenit cu Ivanișvili. Ei s-au împrietenit în baza faptului că pentru ei eu sunt un dușman comun. Ei și ce?! Noi trebuie să terminăm cu oligarhii în întreg spațiul ex-sovietic. Eu cred că acest val va începe în Ucraina, dar el va cuprinde tot spațiul post-sovietic”, și-a exprimat încrederea Saakașvili.

Întrebat ce știe despre relația dintre Vlad Plahotniuc și Petro Poroșenko, potrivit fostului președinte georgian, aceștia „lucrează împreună”, iar ceea ce e interesant este că, „deși sunt anti-ruși, concomitent lucrează foarte bine cu partenerii ruși și ambii tind spre același lucru”. „Pentru Poroșenko, Plahotniuc este un exemplu, pentru că Plahotniuc a făcut asta înainte, iar Poroșenko vrea să facă asta în Ucraina – întregul control asupra puterii, mass-media, businessului, toate ramurile puterii și asupra creierilor conaționalilor săi”, a punctat Mihail Saakașvili.

Acesta a ținut să precizeze că nu-l interesează nicio funcție în Ucraina și vrea doar să fie un mentor al clasei tinere a ucrainenilor, care „gândesc altfel și sunt foarte diferiți”. „Exact la fel sunt și tinerii moldoveni, doar că și în Moldova, și în Ucraina, problema este aceeași, că dacă această problemă nu va fi rezolvată, toți tinerii vor pleca, iar noi ne vom transforma într-o țară de pensionari. De aceea, atât timp cât acești tineri sunt, trebuie să le dăm putere, trebuie să le oferim încrederea că ei sunt viitorul”.

Întrebat ce crede despre condamnarea fostului premier moldovean Vlad Filat, cu care fostul președinte georgian a fost într-o relație amicală, acesta a menționat că nu a urmărit îndeaproape procesul, doar că, „știu cu exactitate că nu aveți acum o instanță justă, pentru a comenta deciziile ei”. „Aveți puterea unui oligarh care decide de unul singur. De aceea, cred că atunci când toate acestea nu vor exista, când veți avea o instanță justă, atunci vom putea comenta deciziile ei”, a răspuns Saakașvili, precizând că în opinia lui „Filat a fost un politician foarte talentat”. „Ce a mers nu cum trebuie trebuie să decideți voi”, a mai spus acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...