Vladimir Voronin cere explicaţii de la ministrul de Interne

Vladimir Voronin, în calitate de deputat și preşedinte al Partidului Comuniștilor, a cerut “într-o scrisoare deschisă”  ministrului de Interne Alexandru Jizdan să-i fie prezentate informaţii privind cauzele ce au stat la baza interdicţiei de intrare în Republica Moldova a publicistului rus Mihail Deleaghin. Mai mult, Voronin insistă ca ministrul de Interne în mod public să-şi ceară scuze pentru această situaţie.

Aceasta după ce pe 26 octombrie analistului economic rus Mihail Deleaghin, redactor-şef al revistei „Svobodnaia Mîsl”, i-a fost interzisă intrarea pe teritoriul Republicii Moldova şi a fost întors de pe Aeroportul Internaţional Chişinău.

Preşedintele comuniştilor Voronin a explicat că Mihail Deleaghin sosise la Chișinău la invitația formaţiunii sale pentru a participa la conferința internațională, planificată pentru ziua de 27 octombrie, unde au fost prezenţi reprezentanți ai 15 partide europene de stânga.

“Prin urmare, această revoltătoare interzicere de a-l lăsa să intre în Moldova pe savantul rus a fost nu altceva decât un act îndreptat împotriva PCRM, care, după cum se știe, este un partid parlamentar. Apreciez cele întâmplate ca un demers revoltător și impertinent de discreditare a imaginii țării noastre”, se arată în scrisoarea lui Voronin.

De asemenea, prşedintele PCRM s-a arătat indignat că structurile de forță se antrenează în „vânătoarea de vrăjitoare” şi persecută cetăţeni care nu prezintă niciun pericol pentru țara noastră, în timp ce în republică vin fără a fi sancționați “dușmani deschiși ai statului nostru, cum ar fi Traian Băsescu, Alex Grigorievs și alții care în mod deschis cheamă la lichidarea Republicii Moldova”.

De notat că după ce i s-a interzis accesul, Deleaghin a menționat pentru presa rusă că la Chişinău a fost întrebat cine l-a invitat în Moldova, unde va locui și cine este el în Rusia. Jurnalistul a declarat că nu i s-a comunicat motivul interzicerii de a intra în țară. Presa de la Chişinău a scris că lui Deleaghin nu i s-a permis să intre în Moldova pentru că nu a putut explica scopul vizitei.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.