/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Birocrație moldovenească. Din cele 950 de persoane care au nevoie de proteze oculare și auditive, doar 25 au beneficiat de acestea

missing
30 octombrie 2017, ora 18:34

Feodosia Martea are 63 de ani. Femeia și-a pierdut vederea încă de la vârsta de 19 ani. Permanent umblă cu ochelarii pe ochi. Nu ca să vadă măcar un pic, ci ca să-și acopere defectul. Astăzi, la medic, a venit însoțită de nepoțelul Alexandru. Vestea că ar putea beneficia de o proteză nouă, oferită gratis, a bucurat-o.

Eu am mai avut și înainte proteză, dar dvs. știți care e situația în Moldova noastră. Acum avem posibilitatea să mi le facă gratis și de asta am și venit aici. Sunt bucuroasă că voi avea o asemenea proteză pentru că fără dânsa e foarte dificil”, ne spune Feodosia Martea, beneficiar.

Beneficiarii proiectului vor putea obține protezele de la Institutul Oncologic, care prestează servicii de fabricare a protezelor oculare de mai bine de 7 ani. Pacienții urmează anumite proceduri. Până acum de proteze oculare au beneficiat doar 25 de persoane dintr-un total de 600.

Se bazează pe o trimitere de la medicul de familie, unde se indică de către oftalmolog sau medicul de familie necesitatea efectuării protezei, diagnosticul cu care vine pacientul grație căruia a avut acest defect ocular”, explică Rodica Mândruța, șef secție protezare Ormaxiolofacială.

Confecționarea unei proteze oculare durează aproape trei săptămâni, iar costul acesteia ajunge până la 4500 de lei. Toate lucrările de fabricare se efectuează în laboratorul institutului.

Proteza oculară este confecționată din acrilat, deci ea nu se strică, comparativ cu alte proteze care sunt din sticlă. Se ia amprenta, se colorează irisul, se determină poziția, privirea”, explică Valentina Luca, medic Protezolog

Nu doar persoanele cu deficiențe de vedere sunt parte a acestui proiect. Câteva persoane cu probleme ale aparatului auditiv, din totalul de 350, vor primi termometre, audiometre, tonometre și aparate auditive, doar că nu se știe când, deoarece procedura este una complicată și birocratizată.

Este un procedeu de lungă durată, pentru că nu pur și simplu se procură aparatul și se dă la mână. Este un procedeu ce prevede mai multe proceduri medicale”, susține Adela Glavan, director AMT Centru.

Cred că în perioada noiembrie-decembrie noi vom realiza acest proiect. Este pentru prima oară când am lansat acest program, program anti-sărăcie, pentru că cunoaștem majoritatea acestor beneficiari”, explică și Mihai Moldovanu, șef direcția Sănătate, primăria Chișinău.

Pentru acest proiect, din bugetul municipal s-au alocat cinci milioane de lei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram