Liderul catalan a plecat în țara care-i oferă azil, după ce Madridul l-a pus sub acuzare

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oficiali ai Guvernului spaniol au anunţat, luni, că fostul lider catalan Carles Puigdemont a plecat la Bruxelles, în contextul în care un oficial belgian a semnalat că Puigdemont ar putea să primească azil politic în Belgia, relatează site-ul cotidianului The Independent.

Vizita lui Puigdemont la Bruxelles vine în contextul în care procuroul general al Spaniei, José Manuel Maza, a anunţat că 20 de foşti lideri catalani, printre care şi Puigdemont, vor fi puşi sub acuzare pentru rebeliune, insurecţie şi pentru deturnarea fondurilor publice. Liderii catalani vor trebui să răspundă acuzaţiilor în faţa Curţii Supreme de Justiţie din Spania. Prin urmare, foştii lideri ai regiunii catalane riscă zeci de ani de închisoare.

În plus, secretarul de stat belgian pentru azil şi migraţie, Theo Francken, declarase anterior că Puigdemont ar putea să primească azil în Belgia, dacă se va simţi ameninţat.

„Persoanele din Catalonia care se simt ameninţate din punct de vedere politic pot aplica pentru azil în Belgia … inclusiv Puigdemont. Acest lucru este 100% legal. În momentul de faţă nu există o solicitare în aşteptare, dar totul se mişcă foarte rapid în Catalonia. Vom vedea ce se va întâmpla în următoarele zile. Belgia poate fi o soluţie de scăpare pentru Puigdemont”, afirmase oficialul belgian.

Potrivit presei spaniole, mai mulţi membri ai fostului Guvern regional din Catalonia ar fi ajuns la Bruxelles.

Puigdemont urmează să susţină o conferinţă de presă pe parcursul zilei de luni.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...