21:55:32 19.04.2024
Stiri

VIDEO // GIGANTUL Sumitomo Electric Bordnetze SE a deschis în R. Moldova prima UZINĂ de producere a cablajelor electrice pentru automobile. Investiție de 30 MLN de euro și 2 500 de locuri noi de muncă

Economie 30.10.2017 18:16 Vizualizări5378 Autor: Ziarul National
VIDEO // GIGANTUL Sumitomo Electric Bordnetze SE a deschis în R. Moldova prima UZINĂ de producere a cablajelor electrice pentru automobile. Investiție de 30 MLN de euro și 2 500 de locuri noi de muncă


Compania japonezo-germană Sumitomo Electric Bordnetze SE (SEBN) și-a deschis astăzi oficial filiala de producție SE Bordnetze SRL (SEBN MD), în Orhei, în cadrul unei ceremonii grandioase. Fabrica de producere a cablajelor auto reprezintă o investiție de 30 de milioane de euro a Companiei SEBN în R. Moldova, dar totodată o oportunitate pentru 2 500 de angajați de a avea salarii foarte bune.

La ceremonia de deschidere a participat prim-ministrul R. Moldova, Pavel Filip, vicepreședintele executiv al Sumitomo Electric Industries Ltd., Mitsuo Nishida, precum și membri ai Consiliului Administrativ al Sumitomo Electric Bordnetze SE, reprezentanți ai administrației publice locale, numeroși oaspeți și angajați ai companiei.

„Inaugurăm astăzi prima fabrică și sper că nu este ultima de acest fel în R. Moldova. Noua structură demonstrează extinderea companiei și, totodată, este o investiție majoră în economia țării. De asemenea, compania consideră oferirea de noi locuri de muncă drept o contribuție semnificativă în dezvoltarea pieței locale a muncii. Vreau să le mulțumesc acționarilor pentru decizia de a lansa acest proiect în R. Moldova și vă asigur că vor fi depuse toate eforturile necesare pentru ca acest proiect să devină unul de succes”, a menționat la eveniment directorul financiar al SE Bordnetze SRL, fostul președinte al Parlamentului, Igor Corman.

Corman a subliniat faptul că, în perioada în care ocupa funcții publice, cum ar fi cea de Ambasador sau de președinte al Parlamentului, acorda o mare atenție investițiilor străine în republica noastră. „Acum, angajații companiei vor avea un loc de muncă stabil și în condiții decente. Mizăm și în continuare pe deschiderea autorităților față de tot ce înseamnă dezvoltare, investiții. Sunt sigur că împreună, în echipă, vom depăși greutățile și vom cunoaște succesul”, a adăugat acesta.

La rândul său, directorul de producție al SE Bordnetze SRL, Jerzy Laluk, a povestit că a venit pentru prima oară în R. Moldova pe 18 ianuarie 2016 și inițial a avut un sentiment foarte ciudat. „Mă întrebam ce fac eu aici? Foarte repede mi-am dat seama că nu există niciun pericol. Sunt convins că tehnologia germană, capitalul japonez și implicarea angajaților vor contribui la dezvoltarea întreprinderii. Suntem sortiți să reușim”, a spus Laluk.

În opinia premierului Pavel Filip, investiția celor de la Sumitomo Electric Bordnetze SE reprezintă cel mai important obiectiv economic al anului în R. Moldova. „Astăzi marcăm un eveniment important pentru companie, care se extinde și în țările Europei de Est, dar și pentru R. Moldova. Asta pentru că se creează noi locuri de muncă. Este foarte important că 2 500 de oameni vor avea posibilitatea să muncească acasă și să nu plece peste hotarele republicii. Această investiție mai înseamnă că 2 500 de familii vor fi mai fericite și că cel puțin 2 500 de copii vor fi în grija părinților. De asemenea, investiția aceasta de 30 de milioane de euro înseamnă milioane de lei care urmează să fie vărsate în Bugetul de Stat. Cu acești bani pot fi majorate pensiile și salariile, dar se pot construi grădinițe sau drumuri”, a precizat premierul.

Totodată, Pavel Filip a amintit că din 2016 conduce un Guvern pro-business, care are drept obiectiv atragerea investițiilor în economia R. Moldova. „După cum știți, crearea locurilor de muncă reprezintă cea mai bună protecție socială. Am certitudinea că tot ce am făcut până acum a fost corect, iar dovadă este deschiderea acestei uzine. Țin să mulțumesc celor Sumitomo Electric Bordnetze SE pentru faptul că au lansat și un proiect de educație la Școala de meserii din Orhei. Vă mulțumesc pentru ceea ce faceți și nu uitați să împărtășiți această experiență și cu alți investitori”, a conchis prim-ministrul.

Construcția întreprinderii, cu suprafața de 27 000 de metri pătrați, a început în august 2016. În prezent, SEBN MD are aproximativ 500 de angajați și planifică să crească numărul acestora până la 2 500. SE Bordnetze SRL este o filială a Sumitomo Electric Bordnetze și a fost înregistrată în decembrie 2015. Proiectul de investiții este implementat în cadrul Zonei Economice Libere Bălți, localizată în orașul Orhei, R. Moldova.

Sumitomo Electric Bordnetze (SEBN) este un producător global în domeniul industriei automotive, cu 33 de mii de angajați din 15 țări. SEBN este membru al grupului japonez Sumitomo Electric Industries, care are o istorie de peste 400 de ani, cu aproape 400 de filiale în toată lumea. Portofoliul producătorului include sisteme de cablaje, componente electrice și electronice. Clienții Sumitomo Electric Bordnetze sunt, în mod special, cei din Grupul Volkswagen - mărcile Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Bugatti și Porsche.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md