14:18:32 25.04.2024
Stiri

Negocieri în formatul „5+2”: Diplomele eliberate la Tiraspol ar putea fi recunoscute de autoritățile de la Chișinău. „Este în interesul nostru”

Politică 30.10.2017 17:19 Vizualizări1673 Autor: Ziarul National
Negocieri în formatul „5+2”: Diplomele eliberate la Tiraspol ar putea fi recunoscute de autoritățile de la Chișinău. „Este în interesul nostru”


O nouă rundă de negociei în formatul „5+2” privind procesul de soluționare a conflictului transnistrean ar putea fi organizată până la finele lunii noiembrie curent.

Prim-ministrul Pavel Filip i-a primit astăzi pe reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din formatul „5+2” cu care a discutat ultimele evoluţii din cadrul negocierilor, în contextul pregătirilor pentru Reuniunea ministerială a OSCE de la Viena.

Un comunicat de presă al Guvernului arată că în cadrul viitoarei ședințe urmează să fie actualizată agenda de negocieri.

O chestiune în rezolvarea căreia s-a avansat mult este deschiderea, în timpul apropiat, a podului de la Gura Bâcului. De asemenea, au fost înregistrate progrese şi în ce priveşte apostilarea diplomelor emise de instituțiile de învățământ din regiunea transnistreană.

„Este în interesul nostru ca elevii din această regiune să-și poată continua studiile oriunde vor ei, inclusiv în Uniunea Europeană”, a menţionat Pavel Filip.

Participanții la ședința de astăzi s-au referit, de asemenea, la evoluțiile privind înregistrarea automobilelor din regiunea transnistreană, asigurarea conexiunii telefonice dintre cele două maluri ale râului Nistru, precum și la transportarea produselor și mărfurilor pe calea ferată prin regiunea transnistreană.

Prioritare pentru agenda de negocieri rămân a fi şi subiectele ce ţin de buna funcţionare a școlilor cu predare în baza grafiei latine, accesul fermierilor din raionul Dubăsari la terenurile agricole situate după traseul Tiraspol – Râbnița şi eliminarea obstacolelor în calea liberei circulații a persoanelor, bunurilor și serviciilor între cele două maluri ale Nistrului.

În procesul de negocieri în formatul „5+2” a diferendului transnistrean, în calitate de mediatori și observatori, sunt implicați reprezentanți ai Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa(OSCE), ai Federației Ruse, ai Ucrainei, ai Statelor Unite ale Americii și ai Uniunii Europene.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md