Parlamentul catalan a recunoscut decizia de dizolvare a acestuia şi şi-a încetat activitatea până la anticipatele din 21 decembrie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Parlamentul catalan, dizolvat vineri printr-o decizie a guvernului spaniol, a recunoscut această decizie şi şi-a încetat activitatea până la desfăşurarea alegerilor anticipate. Astfel, şedinţa prezidiumului Parlamentului catalan preconizată pentru ziua de marţi, a fost anulată, transmite RIA Novosti cu referire la serviciul de presă al instituţiei.

Madridul şi-a exprimat speranţa că alegerile anticipate, preconizate pentru data de 21 decembrie curent vor permite „restabilirea statului de drept”.

Partidul „Republicanii de stânga a Cataloniei”, care a votat pentru proclamarea independenţei regiunii a declarat că premierul Mariano Rajoy nu a avut „împuterniciri” pentru declararea alegerilor anticipate. Cu toate acestea, formaţiunea intenţionează să participe la alegeri, pentru „a le transforma în posibilitate”.

În dimineaţa zilei de astăzi, preşedintele Parlamentului catalan, Carme Forcadell, care este una dintre cele mai aprige susţinătoare ale declarării independenţei, a vizitat clădirea Parlamentului. Ea îşi va păstra oficial funcţia până la alegerile anticipate din 21 decembrie.

Parlamentul catalan a votat vineri, 27 octombrie, pentru declararea independenţei regiunii. Pentru aceasta au fosta 70 de deputaţi din 135. Cu toate acestea, actul nu a fost publicat nici în monitorul oficial al Cataloniei, nici în buletinul oficial al guvernului autonomiei. Potrivit legii, acolo trebuie să se publice toate documentele pentru intrarea lor în vigoare.

La o oră după adoptarea rezoluţiei, senatul Spaniei a recurs la utilizarea articolului 155 al Constituţiei spaniole, care permite introducerea în autonomie a guvernării directe a Madridului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...