Chirtoacă acuză PD că vrea să izoleze Pomul de Crăciun: După ce a fost furat şi „arestat”, în 2017 vor să-l „deporteze” în spate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primarul suspendat al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, e nemulțumit de implicarea Guvernului în organizarea sărbătorilor de iarnă. Mai exact, acesta se arată deranjat de inițiativa premierului Pavel Filip de a organiza Târgul de Crăciun pe strada 31 August.

Edilul suspendat al Capitalei califică inițiativa Guvernului drept o „deportare a oamenilor la ceafa Guvernului”, după ce pe timpul comuniștilor pomul de Crăciun a fost furat, iar ulterior „arestat”.

„Din nou ni se fură sărbătorile de iarnă. În anul 2007 comuniștii au furat bradul, în 2008 – l-au arestat, după 10 ani, în 2017 „democrații” de azi îl lasă în PMAN, dar îl izolează, îl pun într-un fel de arest în Piaţă, iau sărbătoarea şi oamenii din jurul sau şi, la indicație, îi „deportează” în spate, la ceafa Guvernului. Este ca şi cum ai îmbrăca tot aşa, la indicație, o căciulă cu faţa la ceafă, după care spui mulțumim şi te lauzi la toţi cât de bine îţi stă, menționând că ai purtat în mod greşit căciula până acum. Asta seamăna cu Coreea de Nord sau mi se pare?”, a reacţionat Chirtoacă după anunţul de astăzi al primarului interimar Nistor Grozavu, cum că Târgul de Crăciun va fi organizat pe strada 31 August.

Chirtoacă opinează că sărbătorile, în special cele de iarnă, nu pot fi organizate „„a indicație”. „Tocmai asta și le afectează, le fură și le strică toată atmosferă și feeria. Locul amplasării bradului și târgul de Crăciun trebuie să fie acela unde în mod obișnuit se adună oamenii din comunitate, unde le este drag să vină, că așa e deprinderea, că așa e tradiția. Trebuie să fie acolo unde se fac toate sărbătorile (Hramul, Independenţa, Ziua Limbii Române s.a) și manifestațiile importante (Mari Anunări Naționale), acolo unde ne adunăm la bine și la rău. La noi aceasta s-a încetățenit a fi Piața Marii Adunări Naționale, o „Casă Mare” a Republicii Moldova unde sunt: statuia lui Ștefan cel Mare, Arcul de Triumf, Clopotnița, Catedrala și alte simboluri ale Plaiului Moldav”, spune edilul suspendat al Capitalei.

„Oamenii nu sunt o turmă să îi muți de colo colo, iar organizarea sărbătorilor nu are nimic comun cu transhumanța. Sau poate la unii așa e tradiția atunci când le vin colindătorii să nu-i primească în fața casei, dar să-i ducă în spate, mai pe lângă poiețică și ocol?”, întreabă Chirtoacă în context.

De asemenea, acesta întreabă dacă Executivul era deranjat de zgomotul sărbătorilor de iarnă din PMAN şi a decis să rezolve problema.

„De ce nu spuneţi că va fi brad electoral şi veţi aduce zilnic autocare cu copii din toată republica că să-i felicitaţi, iar „în spate” va va fi mai comod, mai uşor, dar şi mai departe de ochii lumii?”, mai spune Chirtoacă.

„Poate puneți pe 19 noiembrie la referendum întrebarea unde să fie bradul și sărbătoarea: în PMAN sau „în spate”? Ar fi mai util dacă tot se cheltuie 10 milioane de lei și dacă nici după 10 ani nu vă liniștiți și tot umblați de colo colo cu bradul prin oraș? De unde în general deprinderea această că Guvernul să se ocupe de brad? De ce nu și la Cahul, Briceni, Bălți, Orhei, Tiraspol la urmă urmei? Sau toate problemele au fost rezolvate, miliardul a fost găsit și ne-a rămas problemă bradului?”, se mai întreabă Dorin Chirtoacă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...