„Acolo sus, vă deranjează zgomotul din PMAN?” Chirtoacă, deranjat de implicarea Guvernului în organizarea Târgului de Crăciun

Chirtoaca
Foto: Privesc.eu

Primarul suspendat al Capitalei, Dorin Chirtoacă, se arată deranjat de implicarea Guvernului în organizarea sărbătorilor de iarnă și în special de schimbarea locației Târgului de Crăciun din Piața Marii Adunări Naționale pe strada 31 august din Capitală. Acesta a scris nemulțumirile sale pe pagina sa oficială de Facebook prin care acesta acuză Executivul că  „din nou se încearcă să ni se fure sărbătorile de iarnă”.

„În anul 2007 comuniștii au furat bradul, în 2008 – l-au arestat, după 10 ani, în 2017 „democrații” de azi îl lăsă în PMAN, dar îl izolează, iau sărbătoarea și oamenii din jurul său și îi „deportează” în spate, la ceafa Guvernului. Este ca și cum ai îmbrăca tot așa, la indicație, o căciulă cu fața la ceafă, după te care spui mulțumim și te lauzi la toți cât de bine îți stă, menționând că ai purtat în mod greșit căciula până acum. Asta seamănă cu Coreea de Nord sau mi se pare? ”, a menționat sursa.

Potrivit edilului Capitalei, locul amplasării bradului și târgul de Crăciun trebuie să fie acela unde în mod obișnuit se adună oamenii din comunitate, că așa e deprinderea, așa e tradiția. Trebuie să fie acolo unde se fac toate sărbătorile (Hramul, Imdependența, Ziua Limbii Române s.a) și manifestațiile importante (Mari Anunări Naționale). „Oamenii nu sunt o turmă să îi muți de colo colo, iar sărbătorile nu au nimic în comun cu transhumanta. Sau poate la unii așa e tradiția atunci când le vin colindătorii să nu-i primească în fața casei, dar să-i ducă în spate, mai pe lângă poietică și ocol?

De ce nu spuneți așa cum este, că în anii precedenți la Guvern, acolo „sus”, va deranja zgomotul sărbătorilor de iarnă din PMAN și cereați în fiecare an să fie scurtat programul și muzica să fie dată mai încet?
De ce nu spuneți că va fi brad electoral și veți aduce zilnic autocare cu copii din toată republica ca să-i felicitați, iar „în spate” vă va fi mai comod, mai ușor, dar și mai departe de ochii lumii?”, a subliniat edilul/

Chirtoacă consideră că vor fi cheltuite câteva milioane de lei inutil pentru reparații în infrastructură pe strada 31 August, stradă care oricum trebuie să fie reabilitată complet în primăvara anului 2018. De asemenea, acesta se arată indignat și de ambuteiajele care se vor crea pe str. Mateevici și str. București din cauza schimbării itinerarului. În același context, primarul suspendat a vorbit și despre numărul brazilor care de la an la an este diferit.

„Câți brazi o să avem: unul în PMAN – singur cuc, unul la Arcul de Triumf (al companiei Orange, ca de obicei), unul în spatele Guvernului și mai unde? Poate puneți pe 19 noiembrie la referendum întrebarea unde să fie bradul și sărbătoarea: în PMAN sau „în spate”? Ar fi mai util dacă tot se chetuie 10 milioane de lei și dacă nici după 10 ani nu vă liniștiți și tot umblați de colo colo cu bradul prin oraș? De unde în general deprinderea aceasta ca Guvernul să se ocupe de brad? De ce nu și la Cahul, Briceni, Bălți, Orhei, Tiraspol la urma urmei?

Înțeleg că se poate face frumos și acolo pe 31 August, iar serviciile municipale se vor strădui ca în fiecare an, dar cum va suna: „Mergem la brad, la sărbătoare în spatele Guvernului”? „Bradul e în față, iar sărbătoarea e în spate!”, „La Chișinău, sărbătorile de iarnă se vor sărbători pe 31 August (cu precizarea că nu este vorba de ultima zi a verii, ci așa se numește strada)”.

Da, trebuie de mai îmbunătățit conceptul sărbătorilor de iarnă din PMAN, dar orice tradiție are nevoie și de timp că se așeze și ceea ce se face trebuie să fie firesc, că doar așa într-o atmosferă caldă, firească, liniștită apare feeria sărbătorii!”, a conchis Chirtoacă.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente