Perechea de îndrăgostiţi de pe strada pietonală Eugen Doga e parte a proiectului „Sculpturi care te privesc în ochi”, iniţiat de Angela Braşoveanu. La acest concurs au participat mai mulţi tineri de la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, iar în urma preselecţiei, juriul a ales două sculpturi: una e cea a lui Pavel Obreja, iar cea de-a doua, care va fi amplasată în Parcul „Valea Morilor”, este lucrarea lui Petru Glavan.

„Din start am avut mai multe idei, dar până la urmă am decis să realizez sculptura celor doi îndrăgostiţi, lucrare la care am lucrat cam cinci luni. Cele mai multe dificultăţi le-am întâmpinat la redarea chipului fetei, căci nu reuşeam să-l găsesc pe cel potrivit”, povesteşte autorul sculpturilor.

Despre reacţiile la lucrare

Au trecut două săptămâni de când lucrarea sa a fost amplasată în Chişinău, dar autorul acesteia încă mai primeşte mesaje apreciative pe reţelele de socializare.

„Sunt mulţumit de reacţiile pozitive şi de glumele care circulă pe internet legat de sculptura mea. Nu m-am aşteptat la atâtea laude. Mi-am dorit ca oamenii să se bucure când vor da cu ochii de acest cuplu minunat şi, din câte observ, acest lucru mi-a reuşit. Sunt încântat de rezultat, deşi întotdeauna e loc de mai bine. Până acum am primit sute de mesaje, iar unele dintre acestea m-au emoţionat. Mi-au scris şi basarabeni din diasporă, dar şi străini. Am şi comenzi de peste hotare, dar nu le pot accepta, căci acum lucrez la un alt proiect – un set de sculpturi în miniatură ale ostaşilor lui Ştefan cel Mare şi ai armatei otomane. Lucrarea va fi expusă pe o tablă de şah şi va fi comercializată”, ne mai povesteşte Pavel Obreja.

Despre cum e să fii sculptor în Republica Moldova

Până acum, nu i-a părut rău nici pentru o clipă că a ales să se facă sculptor, căci îi place libertatea de creaţie pe care i-o lasă acest domeniu al artei.
„Aici nu există reguli stricte de lucru, iar devierile sunt chiar binevenite. Se poate face sculptură în R. Moldova, iar un specialist bun îşi găseşte întotdeauna de lucru, mai ales dacă se autoperfecţionează în permanenţă. Oamenii de artă de la noi nu prea reuşesc să facă bani acasă, dar îi mai salvează proiectele şi expoziţiile pe care le au în străinătate”, susţine sculptorul.

Pavel este implicat în mai multe proiecte, aşa că deocamdată intenţionează să părăsească Republica Moldova doar pentru perioada vacanţelor. Totuşi, nu exclude faptul că peste câţiva ani îşi va dori să-şi încerce norocul într-o altă ţară a lumii.

Citiţi articolul complet în Jurnal de Chişinău