Platforma Comună de Dialog a Doamnelor Deputate în discuție cu vicepreședinta Parlamentului Regatului Suediei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Egalitatea de șanse, respectarea drepturilor femeilor și promovarea lor în politică au fost subiecte discutate astăzi de către reprezentantele Platformei Comune de Dialog a Doamnelor Deputate din Parlamentul Republicii Moldova cu cea de-a treia vicepreședintă a Parlamentului Regatului Suediei, Esabelle Dingizian, aflată într-o vizită oficială în ţara noastră. La discuții au participat deputatele Valentina Buliga, Mihaela Spătaru, Alina Zotea și Alla Dolință.

Președinta Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Valentina Buliga a mulțumit Suediei pentru parteneriatul frumos și durabil existent între Republica Moldova și Regatul Suediei. „Experiența femeilor Suediei în promovarea valorilor democratice și implicare în dezvoltarea țării lor a motivat femeile din Republica Moldova să se angajeze în procesul de modernizare a vieții sociale, politice și economice a statului”, a spus deputata. De asemenea, parlamentara a vorbit despre statisticile de implicare a femeilor în viața politică, despre acțiunile Platformei Comune de Dialog a Doamnelor Deputate în promovarea egalității de gen, politicile de asigurare a egalității de gen, solidaritatea feminină etc.

La rândul ei, vicepreședinta Parlamentului Regatului Suediei, Esabelle Dingizian a apreciat rezultatele obținute de Republica Moldova în promovarea și implicarea femeilor în funcții de decizie. A vorbit despre experiența grupului parlamentar de asigurare a egalității de gen din Legislativul suedez, pe care îl conduce, precum și s-a interesat de provocările cu care se confruntă deputatele de la Chișinău, din perspectiva modificării sistemului electoral.

Deputata Alina Zotea a spus că promovarea femeilor pe circumscripții electorale consideră că va fi mai complicată, din lipsa mijloacelor financiare necesare pentru promovare. Totodată, parlamentara a mulțumit Guvernului și poporului Suediei pentru activitățile investiționale în Republica Moldova și a solicitat posibilitatea de extindere a relațiilor economice.

Deputata Mihaela Spătaru a specificat că marile provocări ale noului sistem electoral sunt conștientizarea percepției rolului femeii și al bărbatului în societate. „Avem nevoie de campanii de încurajare a votării femeilor în funcții decizionale, trebuie să ne învățăm să ne susținem femeile între noi, să nu atacăm contracandidatele. Totodată, au fost aprobate și unele instrumente facilitare pentru candidate, precum numărul mai mic de semnături necesare pentru înregistrare în circumscripții uninominale”, a declarat deputata.

Cea de-a treia vicepreședintă a Parlamentului Regatului Suediei efectuează o vizită oficială în Republica Moldova, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie 2017. Relaţiile moldo-suedeze au fost stabilite 12 iunie 1992. În prezent, Parlamentul Republicii Moldova beneficiază de Proiectul PNUD „Consolidarea guvernării parlamentare în Moldova”, preconizat spre desfășurare în perioada iulie 2016 – decembrie 2019 și implementat cu suportul financiar al Guvernului Regatului Suediei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...