După peste 150 de întâlniri cu „partenerii” din Est și liderii unor state arabe, Dodon face un pas spre România şi îl invită pe Iohannis la Chişinău

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În curând se împlineşte un an de când Igor Dodon este preşedinte al Republicii Moldova. În acest răstimp, Dodon a întreprins câteva vizite oficiale în străinătate, majoritatea încheindu-se în anticamera liderului rus Vladimir Putin. Igor Dodon nu a reuşit să se întâlnească niciodată cu preşedinţii celor două state cu care este vecină republica pe care o conduce – România şi Ucraina, însă astăzi a lansat o invitație oficială președintelui român, Klaus Iohannis, de a vizita ţara noastră.

Dodon a avut azi o discuţie „amicală şi productivă” cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al României în ţara noastră, Daniel Ioniţă. Potrivit şefului statului, un temei important pentru întâlnirea de astăzi a fost dorința sa de a-i înmâna ambasadorului Daniel Ioniță o scrisoare oficială adresată președintelui României, Klaus Iohannis, prin care l-a invitat să viziteze Republica Moldova.

„Consider că între șefii de stat ai României și Republicii Moldova trebuie să fie închegată o comunicare responsabilă și constructivă”, a menţionat Igor Dodon pe pagina sa de Facebook, la aproape un an de la preluare mandatului, timp în care a preferat să meargă de nenumărat ori în Rusia şi niciodată în România sau Ucraina.

Citeşte şi: În 10 luni de mandat, Dodon a avut peste 150 de întâlniri cu „partenerii” din Est și liderii unor state arabe; România şi Ucraina, ignorate în totalitate

„Am toată convingerea că numai prin discuții repetate pot fi depășite asperitățile și dificultățile care mai apar în relațiile dintre state sau dintre instituții și mizez pe faptul că Președintele României este deschis să accepte un dialog la Chișinău, în orice perioadă comodă pentru dumnealui”, şi-a mai exprimat speranţa preşedintele moldovean.

Cât ţine de discuţia cu Daniel Ioniţă, Dodon a menţionat că acestea s-au axat pe necesitatea unei colaborări echilibrate și reciproc avantajoase între statele noastre, atât în domeniul economic, cât și în cel cultural. „L-am asigurat pe domnul Ambasador de faptul că relațiile moldo-române sunt și vor rămâne a fi fundamentale pentru Republica Moldova, în virtutea vecinătății noastre, a evenimentelor istorice comune și a afinităților culturale pe care le-am avut mereu. Suntem două state independente și suverane, care trebuie să găsească noi oportunități de cooperare respectuoasă și benefică pentru cetățeni”.

De menționat că, până în prezent, Igor Dodon a avut 6 întâlniri cu preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin. Prima vizită la Moscova a avut loc la 17 ianuarie 2017. După cum a menţionat însuşi Igor Dodon, „este prima vizită oficială după alegerea mea şi prima vizită oficială a preşedintelui Moldovei din anul 2008”. La exact două luni distanţă aceştia se întâlnesc din nou, pe 17 martie. Următoarele întâlniri au avut loc în ritm şi mai alert: la mai puţin de o lună, la 14 aprilie, cei doi s-au întâlnit la Bişkek, Kîrgîzstan, apoi peste alte 3 săptămâni – la 9 mai, în Piaţa Roşie de la Moscova, şi în mai puţin de o lună, la 2 iunie, în cadrul Formului Economic din Sankt Petersburg.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...