Încep operațiuni de incinerare și coincinerare a deșeurilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului a organizat astăzi o conferință de presă, unde informează despre modificarea legii cu privire la incinerarea deşeurilor.

Şeful Direcției politici de management al deșeurilor și substanțelor chimice, Svetlana Bolocan, menționează că Ministerul a decis să iniţieze operaţiuni de incinerare şi coincinerare a deşeurilor, iar agenţii economici care nu vor respecta normele stabilite de instituţiei vor fi amendaţi.

„În Republica Moldova avem 1150 de gunoişti existente. Suntem o ţară care îşi înhumează aproape tot gunoiul, începând cu deşeuri menajere şi terminând cu plasticul sau hârtia. Anual sunt create noi gunoişti neautorizate. Ca să excludem acest factor, noi am decis să creăm condiţii de incinerare şi coincinerare. Atunci când agenţii economici nu vor respecta cerinţele noastre, vom aplica sancţiuni rigide, nedeterminate încă”, a declarat Bolocan.

Deşi reprezentanții Ministerului nu au stabilit, deocamdată, valoarea amenzilor, aceştia dau exemplul ţărilor europene, unde amenzile sunt de la 500 de euro la 50.000 de euro.

Autorii inițiativei susțin că în prezent nu există cadru normativ de reglementare, monitorizare, control al activităților de incinerare și coincinerare a deșeurilor. Astfel, aceste operațiuni sunt realizate în mod necorespunzător, cu folosirea metodelor și instalațiilor neautorizate, precum și în aer liber.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...