/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Trei tinere de la Hîncești și-au redobândit capacitatea juridică. Acum pot lua decizii privind propria viață

missing
30 octombrie 2017, ora 11:11

După atingerea majoratului, ele au fost lipsite de capacitatea de exercițiu, iar temeiurile care au stat la baza lipsirii capacității de exercițiu nu s-au axat pe incapacitatea tinerelor de a fi reintegrate în societate, ci pe incapacitatea autorităților de a oferi alternative la sistemul de protecție socială.

Declararea incapacității persoanei și instituirea tutelei privau tinerele de posibilitatea realizării drepturilor și garanțiilor prevăzute de legislația națională și internațională: ele nu puteau încheia acte juridice, nu aveau dreptul să se căsătorească, nu puteau întemeia o familie, nu puteau decide conceperea unui copil sau participa la alegeri, puteau fi plasate în instituții medicale și supuse tratamentului fără acordul lor, de altfel, nu se puteau adresa în judecată, nu puteau depune petiții, le era îngrădit dreptul la liberate și libera circulație etc.

În cadrul ședințelor de judecată, toate persoanele interesate au susținut acțiunea și a fost probat faptul că tinerele dețin suficiente deprinderi de viață și capacități pentru a fi reitegrate în societate.

Judecătoria Hîncești, prin Hotărârea din 27 octombrie, a admis acțiunea și a dispus recunoașterea celor trei petiționare ca persoane capabile, asigurând, astfel respectarea drepturilor acestora și oferindu-le posibilitatea de a trăi o viață împlinită, în condiții de egalitate și demnitate.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram