Polonezii părăsesc Marea Britanie din cauza Brexitului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Polonia profită de pe urma planurilor băncilor şi altor companii de a-şi relocaliza operaţiunile şi a transfera investiţiile în afara Marii Britanii.

Mulţi tineri polonezi cu studii superioare se întorc acasă, motivaţi pe de o parte de incertitudinile create de Brexit şi pe de alta de o economie po­loneză atractivă, cu creştere puter­nică şi care are nevoie acută de talentele şi experienţa lor, scrie Financial Times.

Pentru unii dintre cei care s-au întors recent în ţara de origine, Brexitul nu a reprezentat o motivaţie principală. „Nu sunt sigur că Brexitul a reprezentat unul dintre factorii din spatele deciziei“, spune Piotr Wetmanski, care a părăsit Londra în august după opt ani pentru a crea o nouă echipă pe strategie la Bank Pekao, una dintre cele mai mari bănci poloneze.

Acesta ocupă o poziţie inexistentă cu câţiva ani în urmă, dar care este din ce în ce mai disponibilă într-o ţară cu o rată a şomajului situată la un minim record după un deceniu de creştere economică puternică.

PIB-ul polonez a crescut cu 3,9% în trimestrul al doilea, după un avans anual de 4% în primele trei luni ale anului.

Polonia profită de pe urma planurilor băncilor şi altor companii de a-şi relocaliza operaţiunile şi transfera investiţiile în afara Marii Britanii. JPMorgan anunţa luna trecută planuri de creare a 3.000 de poziţii back office în Varşovia. Goldman Sachs a făcut la rândul său angajări.

Potrivit Ninei Halabuz, director de marketing al Boston Consulting Group, care organizează o conferinţă anuală în Londra pentru a-i pune în legătură pe studenţii polonezi din Marea Britanie cu angajatorii din Varşovia, unul dintre factorii care-i motivează pe tinerii polonezi este oportunitatea de a participa la dezvoltarea propriei ţări. Importantă este şi îmbunătăţirea calităţii vieţii din Varşovia.

Printre minusuri se numără nivelul încă extrem de ridicat al birocraţiei din Polonia şi riscul ca tinerii polonezi să nu aibă cariere la fel de solide precum cei care rămân în Londra.

Decizia unora de a se întoarce acasă a avut mai puţin de-a face cu Brexitul, cât cu trăirea a ceea ce aceştia consideră a fi o „perioadă de aur“ pentru Varşovia.

Unora le-a fost mai greu să se obişnuiască cu stilul de conducere al guvernului de dreapta al ţării, însă mulţi arată că acesta s-a dovedit în acelaşi timp un mod eficient de administrare a economiei.

Mateurz Morawiecki, vice­premierul polonez, este un susţinător al start-up-urilor şi un recruiter entuziast pentru sectorul corporate al ţării.

Număr în creştere de ucraineni pe piaţa muncii din Polonia

Companiile poloneze vor angaja şi mai mulţi ucraineni în condiţiile în care o cincime din firmele ţării îşi declară intenţia de a desfăşura operaţiuni de recrutare a ucrainenilor, relevă un raport recent al agenţiei de HR Personnel Service, citat de Warsaw Voice.

Cererea de angajaţi ucraineni creşte odată cu salariile acestora, care sunt cu 20-30% mai mari în termeni anuali. Companiile nu înlocuiesc forţa de muncă locală cu ucraineni, ci mai degrabă acoperă deficitul de forţă de muncă. Polonia ar putea beneficia în plus de pe urma forţei de muncă ucrainene dacă va oferi contracte pe termen mai lung ucrainenilor, astfel încât contribuţiile sociale şi taxele plătite de aceştia să contribuie la creşterea bugetului local.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...