O ţară din UE vrea să-i ofere azil politic liderului separatiştilor din Catalonia: „Întrebarea este în ce măsură va avea un proces echitabil” în Spania

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Situaţia se complică în Spania pentru Carles Puigdemont, acuzat de rebeliune de autorităţile Spaniole, după ce autonomia Catoloniei a fost proclamată, forţând Guvernul de la Madrid să ia o măsură fără precedent de la sfârşitul dictaturii lui Franco încoace.

Carles Puigdemont ar putea primi azil politic în Belgia, dacă va fi cazul, a declarat ministrul belgian pentru migraţie, Theo Francken, deşi în acest moment nu există vreo intenţie declarată a liderului catalan de a recurge la acest gest, scrie Reuters.

„Nu este nerealist dacă te uiţi la situaţie. Vorbeau deja despre o condamnare la închisoare”, a declarat Francken, comentând că „întrebarea este în ce măsură va avea un proces echitabil” în Spania.

Uniunea Europeană nu recunoaşte însă independenţa Cataloniei, a anunţat Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, îndemnând totuşi Guvernul de la Madrid să nu recurgă la forţă în criza separatistă.

Referindu-se la decizia de proclamare a independenţei Cataloniei, Donald Tusk a transmis prin Twitter: „Pentru UE, nu se schimbă nimic. Spania rămâne singurul nostru interlocutor”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...