22:00:55 23.04.2024
Stiri

NU cumpărați astfel de VOPSELE pentru pictură sau jucării: Pot afecta creierul rinichii și sângele copiilor

Social 29.10.2017 16:40 Vizualizări2124 Autor: Ziarul National
NU cumpărați astfel de VOPSELE pentru pictură sau jucării: Pot afecta creierul rinichii și sângele copiilor


Înainte de a cumpără orice fel de vopsea sau jucărie, este bine să citiți eticheta și să vă asigurați că acestea nu conțin plumb, un element toxic pentru sănătatea noastră.

Organismul uman este deosebit de receptiv la acţiunea toxică a plumbului, care afectează sistemul nervos central și creierul, sistemul de reproducere, rinichii, sistemul cardiovascular, sângele și sistemul imun. Expunerea ridicată la plumb poate duce la tulburări comportamentale și mentale, este deosebit de periculoasă pentru creierul copilului, cauzând inteligență scăzută și atenție redusă, dificultăți și afectarea capacității de învățare. Expunerea admisă în perioadă de graviditate sau în timpul copilăriei poate lăsa urme pentru întreaga viaţă, inclusiv prin tulburări de studiere și în abilități de coordonare, vizuale, spațiale și de vorbire. Fiind expuse unui nivel ridicat de plumb femeile gravide pot pierde sarcina, naște copil mort sau prematur un făt cu greutate mică și malformații.

Surse importante de contaminare a mediului prin utilizare industrială a plumbului sunt mineritul, topirea metalelor, activitățile de producție, reciclare, utilizare a vopselei cu plumb, benzina și combustibil de aviație cu plumb pentru o cifră octanică mai mare. Conţin plumb multe alte produse – pigmenți, vopsele, vitralii, articole din sticlă, cristal, glazuri ceramice, bijuterii, muniție, unele produse cosmetice și medicamente tradiționale şi chiar jucării. Şi apa potabilă livrată prin conducte din aliaje metalice poate să conțină plumb.

Chiar și un grad scăzut de expunere la plumb poate provoca probleme grave de sănătate. Un risc semnificativ de intoxicare, în special la copii prezintă emanaţiile vopselelor cu compuşi ai plumbului, mai ales utilizate în casă.

Astfel, pentru a evita problemele de sănătate, specialiștii recomandă să identificați posibilele surse de plumb din jurul Dvs., limitați utilizarea produselor cu conținut de plumb și folosiți vopselele pe bază de apă sau ulei și nu plumb în lucrările de reparație.

De asemenea, fiți precauți ce vopselele folosite în pictură, asigurați-vă că obiectele de mobilier nu conțin plumb, igienizați casa în mod regulat, pentru a îndepărta praful șimurdăria care poate conţine particule de plumb.

Nu lăsați copilul să se joace în locuri cu obiecte sau pereți învechiți, nu procurați jucării din surse nesigure și de o calitate incertă și spălați mâinile copiilor după joacă, pentru a îndepărta praful de plumb invizibil.

Menționăm că expunerea la plumb reprezintă aproximativ 9% din povara globală a dezabilității intelectuale fără o cauză cunoscută, 4% din povara globală a bolii cardiace ischemice și 6,6% din povara globală a accidentului vascular cerebral.

În prezent, în Republica Moldova este realizat un studiu complex pentru evaluarea gradului de expunere a populației generale la plumb, fiind folosit ca bio-marker sângele. Rezultatele preliminare indică un conținut mediu al plumbului, fapt ce confirmă imortanța contracarării factorului expunerii la plumb.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md