Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrații respinși de Igor Dodon,…

Magistrații respinși de Igor Dodon, discutați de membrii CSM

La ședința din 31 octombrie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor fi discutate și analizate profilurile celor doi judecători, Aurelia Pleșca și Mihai Țurcan, respinși de către șeful statului, Igor Dodon. De asemenea, vor fi examinate și notele informative ale Inspecției judiciare privind cei doi candidați.

Magistrata Aurelia Pleșca și-a depus candidatura pentru funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Anenii Noi, iar după ce șeful statului a refuzat să aprobe numirea ei, aceasta a depus o cerere repetată. La fel a făcut și Mihai Țurcan, care vrea să ocupe funcția de magistrat la Judecătoria Orhei.

Menționăm că acesta nu este primul caz când candidatura Aureliei Pleșca este respinsă de șeful statului.  În iulie 2009 CSM a propus-o pe Aurelia Pleșca la funcția de magistrat la Judecătoria Basarabeasca, pe un termen de cinci ani. „S-a constatat că doamna Pleșca, în calitate de consultant la Judecătoria Bender, s-a dovedit a fi o persoană care pune interesele personale mai presus de obligațiile funcționale, fiind pasibilă de influențe la luarea deciziilor, fapt ce discreditează justiția, compromite independența, imparțialitatea, cinstea și demnitatea de judecător”, se arăta în actul prin care Vladimir Voronin a respins această candidatură. Între altele, potrivit documentului, starea materială a judecătoarei nu corespundea veniturilor declarate. Peste câteva luni însă, în octombrie 2009, Mihai Ghimpu, șef interimar al statului pe atunci, a numit-o printr-un decret judecător la Judecătoria Bender, pe un termen de cinci ani. În 2014, Nicolae Timofti o numește pe Aurelia Pleșca judecător la Bender până la atingerea plafonului de vârstă.

Potrivvit declarație de venituri și proprietăți pentru anul 2016, Aurelia Pleșca declară un venit  192.600 de lei. De asemenea, ea susține că are trei terenuri: un teren intravilan și alte două terenuri extravilane, precum și o casă de locuit a cărei construcție încă nu a fost finisată.

Tot marți, membrii CSM vor decide dacă să o numească sau nu pe Nelea Budăi, singura candidată la concurs, în funcția vacantă de vicepreședintă a Curții de Apel Chișinău. De asemenea, membrii CSM vor decide cine va ocupa cele trei posturi vacante de judecători la Curtea de Apel Chișinău.

Potrivit declarației de venituri și proprietăți pentru anul 2016, magistrata Nelea Budăi indică un salariu de  289.982 de lei. Totodată, ea a câștigat circa 20.000 de lei pentru activitatea didactică. Budăi a mai primit și o pensie de 153.479 de lei. Aceasta declară mai multe terenuri agricole și extravilane. Familia Budăi deține trei case de locuit, primite drept moștenire, susține magistrata. De asemenea, ea conduce un automobil de model Range Rover (an. fab. 2005) în valoare de 288.000 de lei, cumpărat în anul 2010.