05:15:19 19.04.2024
Stiri

Investiție UE la Slobozia-Dușca: A depășit un buget anual al primăriei locale pentru un singur obiectiv. „Am rezolvat o mare problemă”

Social 29.10.2017 11:44 Vizualizări3998 Autor: Ziarul National
Investiție UE la Slobozia-Dușca: A depășit un buget anual al primăriei locale pentru un singur obiectiv. „Am rezolvat o mare problemă” PNUD


În acest an, locuitorii din Slobozia-Dușca, raionul Criuleni, au sărbătorit hramul satului într-o Casă de cultură reparată capital.

La sărbătoarea de ieri, la Slobozia-Dușca au venit până și oapseți de peste Nistru, iar băștinașii au avut cu ce se lăuda.

Casa de cultură de aici arată ca și nouă, datorită finanțării UE, în valoare de 178 560 de euro, adică patru milioane de lei sau echivalentul unui buget anual al satului.

Edificiul fusese construit în anul 1970, iar prima reparație capitală a acestuia, care a inclus lucrări de renovare a acoperișului, schimbarea rețelelor inginerești și termoizolare, a fost realizată abia acum. Astăzi, Casa de cultură din Slobozia-Dușca este numită de localnici pe bună dreptate „cartea de vizită” a satului.

La hramul satului au venit la Casa de Cultură câteva sute de oameni ca să sărbătorească. „Așa e de fiecare dată. De sărbători, ne întâlnim aici ca să mai schimbăm o vorbă și să îi admirăm pe cei care urcă în scenă”, spune Elena Nistor, o localnică.

Satul Slobozia-Dușca are un nume bun nu doar în raion, dar și la nivel regional. În primul rând, datorită colectivelor artistice care îi duc faima departe de hotarele localității: fanfara, ansamblul de femei „Nemurele”, ansamblul de dansuri populare „Țărăncuța”, premiantul diferitelor concursuri naționale și internaționale. Colectivele artistice sunt găzduite de Casa de cultură din sat. Chiar și copiii din centrul raional, de la Criuleni, vin la Slobozia-Dușca să studieze acordeonul, pianul sau instrumentele aerofone.

De acum încolo, repetițiile vor avea loc în săli bine iluminate, calde iarna și răcoroase vara.

„Iarna, până la renovarea Casei de cultură, colectivele artistice făceau repetițiile pe rând, deoarece doar câteva încăperi erau încălzite în sezonul rece. Acum această clădire este cartea de vizită a localității, iar noi ne bucurăm că am avut tot sprijinul UE ca să vedem acest proiect realizat”, afirmă Sergiu Istrati, primarul localității.

„Asigurarea populației locale cu condiții mai favorabile de viață și muncă este unul din efectele concrete ale implicării Uniunii Europene în consolidarea încrederii între cele două maluri ale râului Nistru”, a remarcat Fabien Schaeffer, manager de proiecte în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova.

Casa de cultură din Slobozia-Dușca găzduiește majoritatea concursurilor culturale zonale, la activități fiind prezente și colective artistice din stânga Nistrului.

„Am fost plăcut surprinse să fim invitate la Slobozia-Dușca. Sunt sigură că ne vom întâlni mai des”, a afirmat Natalia Tolosenco, conducătoarea ansamblului „Datina” din satul Ternăuca, situat în stânga Nistrului.

Tot la Slobozia-Dușca, în anul 2012, cu sprijinul UE în valoare de 1,6 milioane de lei, a fost renovat un bloc al grădiniței, în care s-au creat două grupe noi de copii.



Casa de cultură și grădinița din Slobozia-Dușca se numără printre cele peste 80 de obiecte de infrastructură renovate prin intermediul Programului finanțat de Uniunea Europeană „Susținerea măsurilor de promovare a încrederii”, implementat de PNUD Moldova. Programul contribuie la consolidarea încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale râului Nistru prin implicarea liderilor locali, reprezentanților mediului de afaceri și ai societății civile în proiecte comune de dezvoltare a afacerilor și îmbunătățirii infrastructurii sociale.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md